Távmunkában nincs állattenyésztés

Az állattartás karantén esetén sem függeszthető fel, a kijárási tilalom esetleges bevezetésekor pedig a telepek mellett a friss árut előállító kertészetekben is biztosítani kell a szabad munkavégzést. Az agrárkamara szerint a megfelelő mennyiségű munkaerő biztosítása már most is problémát okoz a gazdáknak, ezért azt kérik a kormánytól, hogy más ágazatok mellett az agráriumra is terjessze ki a koronavírus-járvány miatt igénybe vehető adó- és járulékkedvezményt.

2020. 03. 23. 7:32
null
A NAK kijárási engedményt kérne egyes munkakörökre Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban sem volt egyszerű megfelelő munkaerőt találniuk a gazdálkodóknak, ám most a koronavírus-járvány újabb kihívás elé állította a termelőket. Sokan attól tartanak, hogy megfertőződnek, ezért igyekeznek távol maradni a munkától, ráadásul a dolgozói létszám az idősek távolmaradása és az iskolák bezárása miatt is csökkent. Míg a kertészetek eddig nagy számban támaszkodhattak az idénymunkásokra, az idén, úgy tűnik, róluk is le kell mondaniuk a termelőknek. Mivel sokan közülük a környező országokból érkeztek, várhatóan hónapokig nélkülözniük kell őket a termelőknek, ami a tavaszi munkákat és a későbbi betakarítást is nehezítheti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ezért azt kéri a kormánytól, hogy a munkaadói bér- és járulékkedvezményeket az agráriumra is terjessze ki. Emellett egy hitelkonstrukció kidolgozását is szükségesnek tartja a köztestület.

Bár hazánkban egyelőre még csak ajánlott otthon maradni, a koronavírus terjedésének lassítása érdekében számos európai országban már elrendelték a kijárási tilalmat. Ha a járványhelyzet rosszabbra fordul, elképzelhető, hogy hamarosan itthon is vesztegzár lép életbe. Az állattenyésztésben vagy épp a kertészeti ágazatban ugyanakkor nem képzelhető el az otthoni munkavégzés.

A NAK kijárási engedményt kérne egyes munkakörökre
Fotó: Kurucz Árpád

A NAK szerint a folyamatos termelés és áruellátás érdekében fontos, hogy a napi munkavégzést bizonyos ágazatokban ne gátolja a kijárási tilalom. A köztestület azt javasolja a járvány megfékezéséért felelős Operatív Törzsnek, hogy a kijárási tilalom alatt is tegye lehetővé, hogy az állattartók, az állatok gondozásával foglalkozók, valamint az állategészségügyi szakemberek külön engedéllyel végezhessék munkájukat. A takarmányozás zavartalansága érdekében pedig fontos lenne, hogy a takarmányt vagy kisállateledelt árusító boltok és az állatgyógyszertárak az élelmiszerüzletekhez hasonló nyitvatartással működhessenek.

A NAK a kijárási engedményt a kertészeti termelőkre, valamint a betakarítással, a csomagolással és a logisztikai feladatok ellátásával foglalkozó munkatársakra is kiterjesztené. Egy esetleges vesztegzár az állattartókhoz hasonlóan a méhészek munkáját is ellehetetlenítené, hiszen többségük nem a lakóhelyén, illetve az adott település határain belül tartja méhállományát. – Mivel a méhcsaládok nem emberek között, hanem kint, a szabadban tevékenykednek, és a beporzás miatt tevékenységük más ágazatokra is hatással van, ezért gondoskodni kell arról, hogy a méhészek célzottan továbbra is végezhessék a tavaszi munkákat – olvasható a kamara elemzésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.