Több tíz milliárdos segítség fiatal vállalkozóknak

A fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programban eddig több mint nyolcezren igényeltek tőketámogatást.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 10:02
null
Fiatal vállalkozókat segít a kormány programja Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint nyolcezren igényeltek mostanáig tőketámogatást a fiatalok és álláskeresők vállalkozóvá válását segítő programban, 6500 pályázat már támogatásban is részesült, közel 19 milliárd forint kifizetése pedig meg is történt, ezzel is eredményesen ösztönözve az önfoglalkoztatóvá válást. A kormány számos intézkedéssel segít abban, hogy hazánkban minél többen dolgozhassanak, ami a koronavírus-járvány idején különösen fontos cél – közölte szombaton Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A vidéki pályázók január végéig igényelhetik a 4,5 millió forintos tőketámogatást.

Több mint hatezer pályázat már meg is kapta a támogatást a kormánytól
Fotó: PEXELS

Az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése programnak köszönhetően 2022-ig közel nyolcezer vállalkozás jöhet létre a kevésbé fejlett régiókban, közel ezer pedig a közép-magyarországi régióban. A támogatási keret mintegy háromezer vállalkozás létrehozását segíti a harminc év felettiek, és közel hatezer vállalkozásét az e korhatár alattiak körében. Az összesen mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló program nagymértékben hozzájárul a fiatalok és az álláskeresők hosszabb távú munkába állásához.

A vállalkozni szándékozóknak első szűrésként kompetencia-mérésen kell részt venniük, az összesen 17 ezer jelentkezőből több mint 13 ezren jutottak már el eddig. A képzésekbe közülük mostanáig több mint tízezren kapcsolódtak be, az elfogadott üzleti tervvel rendelkezők száma pedig meghaladja a hatezret.

– A program segítségével országosan mintegy kilencezer fiatal és álláskereső találhatja meg a számítását önfoglalkoztatóként, növelve ezzel az egyéni vállalkozások számát. A vállalkozó kedv ösztönzése és a foglalkoztatás bővítése a vírusválság hatásainak enyhítése érdekében rendkívül időszerű feladat – emelte ki Bodó Sándor.

Támogatási kérelmet kizárólag a benyújtás előtt legfeljebb három hónappal korábban alakult vállalkozások adhatnak be. A Magyar Államkincstár, Budapest és Pest megye esetében pedig az OFA Nonprofit Kft. hatvan napon belül elbírálja a beérkezett kérelmeket, a kedvező támogatói döntés után pedig kifizeti az igényelt összeg felét.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kevésbé fejlett régiókban a képzések hamarosan lezárulnak. A tőketámogatás iránti kérelmek benyújtására országszerte 2021. január 31-ig, Budapesten és Pest megyében pedig felfüggesztésig, de legkésőbb 2021. április 30-ig van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.