Torlódás a Balaton felé vezető utakon

A szokásos nyári torlódásnál is nagyobb autóforgalomra számíthatnak az előttünk álló hét végén, illetve a jövő hét végén a Balatonra, Velencei-tóra tartó utazók, mivel az M7-es autópálya térségében több tízezer embert vonzó rendezvényeket tartanak, ami tovább növeli a hét végi forgalmat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. figyelmeztetése szerint indulás előtt tanácsos tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről.

2019. 07. 06. 8:32
null
Fotó: Katona Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a nemzetközi hírű Balaton Sound fesztivál Zamárdiban, a vasárnapig tartó, mintegy 170 ezer vendéget váró zenei rendezvény miatt már napok óta erősebb az egyébként is egész nyáron jelentős forgalom az M7-es autópályán, illetve a 7-es főúton. A fesztiválozó tömeg miatt a pluszforgalom ezen a hétvégén fennakadásokat okozhat a Balaton felé tartó utakon, illetve vasárnap Budapest irányába – figyelmeztetett tegnap a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Dugó az autópályán. Araszolás közben is fokozott óvatosságra intik a közlekedőket
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A jövő hét végén még ennél is nagyobb forgalomra számít a közútkezelő. Egyrészt július 9–15. között zajlik az EFOTT fesztivál a Velencei-tónál, másrészt július 13–14-én, vagyis jövő héten szombaton és vasárnap lesz ugyancsak Zamárdiban a Red Bull Air Race is. Így ebben a két napban az utóbbi rendezvény miatt még többen utazhatnak a Balatonra, amihez hozzáadódik majd a fesztivál hét végi közönsége is.

A közlekedési viszonyokat úgy próbálják javítani, hogy a Red Bull Air Race-hez kapcsolódó, várhatóan jelentős, koncentrált forgalomnövekedés miatt az M7-es autópályán július 13-án és 14-én az M7-es autópálya zamárdi csomópontjában, Budapest felé ideiglenes sárga burkolati jelekkel meghosszabbítják a gyorsítósávot, amely segítheti a biztonságos becsatlakozást a főpályára.

Fotó: Katona Vanda

A közlekedőket arra kéri a Magyar Közút, hogy a rendezvényre érkezéskor, illetve távozáskor a zamárdi csomópont mellett (a 112-es kilométerszelvénynél) a balatonendrédi csomópontot (115-ös kilométerszelvény) is használják a várható torlódások csökkentése érdekében. A 7-es főút Zamárdit érintő szakaszán szintén jelentős torlódás várható, itt a rendőrség fogja segíteni a forgalom lebonyolítását. A közlekedőknek fontos még tudniuk, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában és lebonyolításában épülő M7–710-es főúti csomópontban (Balatonvilágos előtt) mindkét irányban továbbra is 60 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben a munkaterület mellett, ahol fokozott óvatosságot kérnek az autósoktól.

„Mindenképpen ajánlott még indulás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről az Útinform szolgálatnál a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni, hogy az optimális útvonalakat megtervezhessék a közlekedők” – hívta fel a figyelmet a társaság. Hozzáfűzték: az előjelzéseket figyelve fokozott óvatossággal közlekedjen mindenki, tartsa be a sebességkorlátozásokat és ügyeljen a megfelelő féktávra is.

Felkészült a MÁV

Egyes balatoni vasútállomások utasforgalma akár meg is tízszereződhet nyaranta – közölte lapunkkal a MÁV-Start. Tavaly Siófok, Fonyód, Zamárdi, Balatonfüred, Balatonlelle és Keszthely felé utaztak a legtöbben kötött pályán. Július 1-jétől plusz egy intercitykocsi közlekedik a Balaton expresszjáratain, amelyet várhatóan ki is használnak az utasok ebben a szezonban, mivel a nyár első két hetében már 13 százalékkal nőtt a vonatozók száma tavalyhoz képest. A várakozások szerint a balatoni vonatok utasszáma a következő egy hónapban éri majd el a csúcspontját. Azt is közölték, hogy a MÁV-Start és a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. megállapodott abban, hogy a Pákozdon és Sukorón élők is utazhatnak autóbuszbérlettel a Budapest felé közlekedő, Velence és Kápolnásnyék állomásokon megálló vonatokon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.