Tovább csökken a feldolgozóipar teljesítménye Délkelet-Ázsiában

Júliusban folytatódott a kedvezőtlen trend a koronavírus által okozott világjárvány miatt.

Forrás: MTI2020. 08. 04. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban már az ötödik egymást követő hónapban mutatott csökkenést az adat az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint.A feldolgozóipar teljesítményét tükröző, kedden közzétett beszerzésimenedzser-index 46,5 pontra emelkedett júliusban az előző havi 43,7 pontról, ami az utóbbi öt hónap legjobb értéke, de így is egyértelműen elmarad a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos küszöbtől.

A termelés és az új megrendelések állománya egyaránt csökkent, jóllehet január óta a legkisebb mértékben. Az exportmegrendelések júliusban is érzékelhetően csökkentek, a belső kereslet viszont élénkülni látszik a vizsgált hét országban. A vállalatok már a 14. egymást követő hónapban csökkentették a munkavállalók számát, az elbocsátások üteme erős maradt.

A hét délkelet-ázsiai ország közül csak Mianmarban javultak a feldolgozóipar működési feltételei: a beszerzésimenedzser-index 51,7 pontra, hathavi csúcsra emelkedett köszönhetően a termelés és a megrendelések erősebb bővülésének. A júniusi enyhe javulás után Malajziában nem változtak a feldolgozóipar működési feltételei, a BMI 50 ponton stagnált.

A régió két legnépesebb országában, a Fülöp-szigeteken (48,4 pont) és Indonéziában (46,9 pont), valamint Vietnamban (47,6 pont) és Thaiföldön (45,9 pont) is csökkent a feldolgozóipar teljesítménye. Csakúgy mint az előző három hónapban, júliusban is a régió leggazdagabb államában, Szingapúrban volt a legrosszabb a helyzet: a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 37,3 pontra csökkent.

A délkelet-ázsiai országok többsége idén recesszióba került. A bruttó hazai termék (GDP) csökkenésének üteme a Malajziában várható 2,8 százaléktól a Szingapúrra előrejelzett 7 százalékig terjedő sávba várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.