Tovább csökkent a magyar államadósság

A negyedévi csökkenés a hazai össztermék emelkedéséből eredt, miután az adósságot a nettó hitelfelvétel 320 milliárd forinttal, az árfolyamváltozás pedig húszmilliárd forinttal növelte.

Magyar Nemzet
2019. 05. 19. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartás maastrichti adóssága az első negyedév végén 29 382 milliárd forint, a GDP 68,3 százaléka volt. Ez 0,7 százalékponttal alacsonyabb, mint a múlt év végén, és 3,5 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva – derül ki a pénzügyi számlák Magyar Nemzeti Bank által pénteken közölt előzetes adataiból. A távirati iroda összegzése szerint a negyedévi csökkenés a hazai össztermék emelkedéséből eredt, miután az adósságot a nettó hitelfelvétel 320 milliárd forinttal, az árfolyamváltozás pedig húszmilliárd forinttal növelte az első negyedévben. A számításhoz a jegybank a saját GDP-becslését használta.

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor maastrichti adóssága 1,8 százalékponttal magasabb, a GDP 70,1 százaléka volt az első három hónap végén, ugyanúgy 0,7 százalékponttal alacsonyabb a múlt év véginél és 3,6 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbival összevetve. Az államháztartás nettó tartozása 24 132 milliárd forint volt, a GDP 56,1 százalékát tette ki március végén.

A nemzeti számlák módszertana alapján a finanszírozási oldalról tekintve az államháztartás 182 milliárd forint többlettel zárta az első negyedévet, ami az időszak alatt előállított GDP 1,8 százalékának felel meg. Az előző negyedévben 738 milliárd forint finanszírozási igénye támadt az államháztartásnak. A március végén zárult egy évben az államháztartás finanszírozási oldalról számolt hiánya 721 milliárd forint volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.