Tovább egyszerűsödik a pénzügyek intézése + videó

Hatpontos javaslatcsomagot fogadott el gazdaságvédelmi operatív törzs – jelentette be Varga Mihály.

Horváth Éva
2020. 11. 24. 15:44
VARGA Mihly
Varga Mihály szerint túl vagyunk a válság mélypontján Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére kedden a gazdaságvédelmi operatív törzs újabb hat javaslatot fogadott el, amelyek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik a pénzügyek intézését. Mint Varga Mihály pénzügyminiszter az ülés utáni videós tájékoztatójában elmondta:

a törzs eddigi, már megvalósult, 44 intézkedéséhez hasonlóan, a most elfogadottakat is rövid időn belül bevezetik.

Az új intézkedések közül elsőként a pénzügyminiszter a január elsejétől minden online pénztérgépet használó kereskedőnél lehetővé váló elektronikus fizetést említette. Ez a változás mintegy hatvanezer kereskedői helyet érint, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénz használatát. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillió forinttal csökkenti a személyes banki ügyintézések számát – mutatott rá a pénzügyi tárca első embere.

Egyszerűbbé, olcsóbbá és gyorsabbá válik a földhivatali ügyintézés is az elektronikusan benyújtható dokumentumok, iratok révén, amely évi 130 ezer ügyet érinthet. Ezek a változások megváltoztatják az ingatlanszerzéssel kapcsolatos ügyintézést épp úgy, mint a hitelfelvételhez szükséges adminisztrációs folyamatokat. Ezen túl évente hozzávetőleg 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás – húzta alá Varga Mihály. A pénzügyminiszter rámutatott: széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése. Az ügyek egyharmadánál egy erre a célra létrehozott adatbázis segítségét veszik majd igénybe, amelynek révén az ügyfélnek évente 30-50 ezer forinttal maradhat több a zsebében.

Továbbá felgyorsul a közjegyzői közreműködés is az elektronikus fejlesztéseknek köszönhetően, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást – sorolta a tárca vezetője.

Varga Mihály végül kitért arra is, hogy bevezetik a digitális dokumentumkezelést, amely a Magyarországon bankszámlával rendelkező, mintegy 6,5 millió magyar ember nagyobb biztonságát szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.