Trendforduló a kutakon: véget ért a folyamatos árcsökkenés

Egyre többen ülnek autóba, a kissé élénkülő kereslet válthatta ki az áremeléseket.

2020. 05. 12. 14:24
null
Kevesebbet tankoltunk novemberben, Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mérséklődik tovább a benzin és a dízel ára, megfordult az év eleje óta tapasztalt trend. Szerdán emelkednek az üzemanyagárak, immár sorban harmadszorra. Legutóbb május 1-jén tapasztalhattak árcsökkenést az autósok, akkor a 95-ös oktánszámú benzin átlagára bruttó öt forinttal, a gázolajé bruttó nyolc forinttal lett alacsonyabb, így a literenkénti átlagár 278, illetve 308 forint volt a Holtankoljak.hu nyilvántartása szerint.

A múlt héten azonban már drágulás kezdődött, és ezen a héten sem lankad az áremelkedés lendülete, hiszen szerdától a 95-ös oktánszámú benzin literenkénti bruttó ára nyolc forinttal, a gázolajé pedig négy forinttal lesz magasabb. Ez alapján pedig az új literenkénti átlagárak a benzinnél 310-312, a dízelnél pedig 327-330 forint körül alakulnak.

Áprilisban a 95-ös benzin literenkénti átlagára 293, a dízelé 334 forint volt, januárban pedig 398, illetve 420 forinttal állt a két üzemanyag tizenhárom hónapos csúcson.

Az elmúlt héten kezdődött drágulás hátterében két jelenség állhat. Egyfelől valamelyest enyhült a nyomás a kőolaj világpiacán, mivel május 1-jével életbe léptek a kitermelést korlátozó intézkedések.

Sokkal valósínűbb azonban az, hogy a hazai járványügyi kijárási korlátozások enyhülésével többen ülnek autóba, és a kissé élénkülő kereslet váltotta ki az áremeléseket. Most több autós látogathat el a vidéki vendéglátóhelyekre, illetve a számos munkáltató kezdte el lassanként visszahívni az irodákba a munkavállalókat a home office-ból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.