Új csúcson a bitcoin, a többi kriptodeviza gyengélkedik

Néhány nappal ezelőtt új, örökös csúcsot ért el a bitcoin árfolyama, meghaladta a három évvel ezelőtti 20 ezer dolláros szintet. A dolog érdekessége, hogy most nagyobb intézményi befektetők is vásároltak.

2020. 12. 22. 6:18
null
Concept Of Bitcoin Like CPU On Motherboard. 3D Scene.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyjából tíz évvel ezelőtt útjára indított, eredetileg jegybankoktól független fizetőeszköznek számító bitcoin árfolyama három évvel ezelőtt tetőzött 20 ezer dolláron, majd onnan pár hónap alatt visszaesett 3000-ig.

Az már látszott, hogy a fizetőeszköz szerepét nem tölti be, hiszen ilyen ingadozás mellett erre alkalmatlan,

viszont a befektetők mégsem vetették el: újra venni kezdték. A CNBC értesülése szerint az idei évben nagyobb befektetők is megjelentek – ezek lehetnek alapok vagy akár gazdagabb magánszemélyek is –, akik legalább 1000 bitcoint vásároltak egyenként, mostani áron 23 millió dollárért. Ezen nagybefektetők összesített vásárlásai elérték a félmillió darab bitcoint, 11,5 milliárd dolláros mostani értéken.

A nagybefektetők vásárlásai elegendők voltak ahhoz, hogy az árat felhajtsák 20 ezer dollárig. A korábbi csúcs meghaladása ugyanakkor a technikai elemzés szabályai szerint kitörésnek minősül, amit gyakran további jelentős áremelkedés követ. Ennek az a magyarázata, hogy mindenki, aki éppen birtokolja az eszközt, nyereségben van, tehát nem sürgős eladnia. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy

a bitcoin mögött semmilyen fundamentum nincsen, senki nem vállal semmit vele kapcsolatban, értékét kizárólag az adja, mennyit hajlandók érte éppen adni a vevők.

A bitcoinhoz hasonló virtuális pénzzel való kereskedés is lehet pilótajáték
Fotó: Reuters

Ez komolyan megnöveli a kockázatát, ugyanakkor épp a fundamentumok hiánya miatt képzelhetik könnyen a befektetők, hogy nem csak le, de felfelé is szinte akármeddig mehet, ha egyszer nincs mihez viszonyítani az árat. Nem kizárt, hogy az említett nagybefektetők nem egymástól függetlenül vásároltak, hanem azzal az elgondolással, hogy így az egyébként is jó hangulatban felhajtják az árat, sőt, kitöretik (vagyis új csúcsra juttatják), innen pedig a piac már elvégzi a dolgát: megjelennek a kisbefektetők tömegei, és csatlakozni akarnak a trendhez. Amikor pedig elég magasra emelkedik az ár, az említett nagybefektetők fokozatosan eladják a lelkes tömegeknek (ezt hívják disztribúciónak), zsebre téve a szép hasznot. Ilyen jelenséget többször lehet részvények esetében is tapasztalni, különösen jó piaci hangulatban.

A többi kriptodeviza összességében viszont nem követi a bitcoint, teljesen érthető módon. Ezekből ugyanis

újabbak és újabbak jelennek meg, bárki létrehozhat ilyet, számuk már a tízezerhez közelít, kínálatuk tehát korlátlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.