Újabb adócsökkentés: 130-150 milliárd forint a fiataloknak

A négy és több gyermeket nevelő anyák után újabb társadalmi csoportnak, a 25 évnél fiatalabbaknak adna a kormány mentességet a személyi jövedelemadó alól – az új adócsökkentést Orbán Viktor jelentette be tegnap. A kormányfő azzal indokolta az elképzelést, hogy a gazdasági kilábaláshoz a nyugdíjasok, a családok és a vállalkozások mellett a fiataloknak is anyagi segítséget kell adni.

Jakubász Tamás
2021. 01. 16. 6:50
Pogácsás Gabriella; Lakatos Gergő
Derecske, 2020. június 26. Pogácsás Gabriella és Lakatos Gergő a Köztársaság úti lakásban. A derecskei önkormányzat a kisváros fiataljainak megtartására 10 berendezett és felszerelt fecskelakást alakított ki, ahova az Esély Derecskének pályázaton lehetett beköltözéshez jutni. A fiatalok két évig lakbér fizetése nélkül élhetnek átmeneti otthonukban. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb adócsökkentést jelentett be tegnap a miniszterelnök. Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor közölte: a kormány döntött arról, hogy legkésőbb 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. évüket, személyi jövedelemadó-mentességet kapnak. A lépés 130-150 milliárd forintot jelent majd az érintetteknek.

A kormány célja, segíteni a fiatalokat, hogy minél előbb önállóvá válhassanak

A kormányfő a tervezett lépés indokairól szólva kifejtette: a nyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes visszaállítása jelent most segítséget, az idei összeg – amely egyheti nyugdíjnak felel meg – februárban érkezik meg a címzettekhez. – A második gazdaságpolitikai elem a valaha volt legnagyobb lakásfelújítási és otthonteremtési program elindítása. Egy építőkocka azonban még hiányzik – fogalmazott Orbán Viktor, majd arról beszélt: fontos, hogy a fiatalok is kapjanak egy komoly lehetőséget.

– A családügyekért felelős miniszter asszony számolja most, hogy hol legyen a határ, de az átlagfizetésekig érdemes megadni a teljes adókedvezményt a fiataloknak

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a megoldás nem példátlan, a lengyeleknél sikerrel lépett életbe hasonló szabály. – Legkésőbb 2022. január elsejével mindenképpen szeretném ezt bevezetni – fogalmazott Orbán Viktor.

A tervbe vett újítás egy hosszabb átalakítási folyamat soron következő lépéseként is értékelhető. Nagy viták és baloldali ellenkezés közepette a kormány egy évtizede alapjaiban változtatta meg a személyi jövedelemadó rendszerét. Az egykulcsos, családokat támogató szabályozás 2011-ben lépett életbe, jelentős kedvezményeket kínálva a gyermeket nevelő és legálisan dolgozó szülőknek. Az első években esztendőnként nagyjából 180 milliárd forint maradt így a családoknál. Új helyzetet 2014 hozott, akkor lépett életbe az a módosítás, amely lehetővé tette, hogy a szülők a személyi jövedelemadójuk mellett a munkavállalói járulékaikat is csökkenthessék. Ennek nyomán abban az évben már 230 milliárd forintot fordított az állam a gyermekek után járó kedvezményre. A következő fontos változás 2015-re esett, akkor lett a jogrendszer része az adóügyi nászajándékról szóló passzus, vagyis az a rendelkezés, amely szerint két évig szja-kedvezményt kapnak az első házasságukat megkötő személyek. A következő évben pedig elindult az a négyéves program, amely által a korábbi kétszeresére emelkedett a kétgyermekeseknek járó kedvezmény. A program utolsó évében, 2019-ben már összesen 350 milliárd maradt a családoknál. A kedvezmények bővítése ugyanakkor nem állt le, tavaly lépett életbe a négy- vagy többgyermekes anyáknak élethosszig járó szja-mentességet kimondó szabály, amely negyvenezer nagycsaládos anyának jelenthet együttesen évi húszmilliárd forintot. Az újabb állomás pedig – a miniszterelnök közlése szerint – a 25 évnél fiatalabbak mentessége lesz, legkésőbb jövőre.

Az új szabállyal a családoknak, a fia­taloknak, a szülőknek szóló szja-kedvezmények éves összege ötszázmil­liárd forint fölé szökik. Ehhez képest a Gyurcsány–Bajnai-kormányok utolsó évében, 2010-ben mindössze 12,5 milliárdot költött az állam a családok adókedvezményére.

Kedvezmények és a család

2011: életbe lép a családokat támogató szja-rendszer, minden gyermek után jár kedvezmény.

2014: az szja mellett a munkavállalói járulék is csökkenthető a gyerekkedvezménnyel.

2015: szja-kedvezményt kapnak az első házasságukat megkötők.

2016–2019: négy lépcsőben a duplájára emelkedik a kétgyermekesek kedvezménye.

2020: immár él a négy- és többgyermekes anyák szja-mentességét kimondó rendelkezés.

2022: a tervek szerint mentességet kapnak a 25 éven aluliak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.