Újabb frekvencia-árverést készít elő az NMHH

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden a honlapján véleményezésre nyilvánossá tette a 900 megahertzes és az 1800 megahertzes frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét, előkészítve a frekvencia-árverést – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 09. 15. 22:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frekvenciákon három mobilszolgáltató nyújt jelenleg is szolgáltatást.

A 900 megahertzes frekvenciasávban összesen 60 megahertzre, az 1800 megahertzes frekvenciasávban pedig összesen 120 megahertzre lehet majd licitálni. Az értékesítés a tervezet véglegesítése után, várhatóan októberben indul, és a tervek szerint 2021 első negyedévében zárulhat

– írták.

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három szolgáltató használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le. Az új jogosultságok mindkét esetben a következő naptól számítva tizenöt évig érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók. A tervezett árverésről, a frekvenciakészlet jellemzőiről, a dokumentációtervezetről és az eljárás részleteiről a piaci szereplők a szeptember 29-i szakmai konzultáción online és személyesen is érdeklődhetnek.

Az árverés időzítésével a közlemény szerint az NMHH-nak az a célja, hogy időben biztosítsa a frekvenciák használhatóságát, és a jogosultságok lejárta, valamint az esetleges átállás a szolgáltatásokban ne okozzon fennakadást.

A mobilszolgáltatások a társadalom és a gazdaság elválaszthatatlan részévé váltak, a koronavírus-járvány pedig még inkább előtérbe helyezte a technológiát.

Az új használati jogosultságokkal Magyarország a világ élvonalába kerül a széles sávra alkalmas, de egyébként technológiasemlegesen felhasználható spektrum elosztott mennyiségét tekintve – tették hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.