Újabb módszerekkel támadnak a csalók

Az internetes vásárlások novemberi-decemberi felfutásával párhuzamosan élénkül az adathalász bűnözők aktivitása. Aki e-mailben kéri a banki adatainkat és jelszavainkat, csakis csaló lehet.

Munkatársunktól
2019. 11. 26. 16:26
null
Woman hand paying on line with credit card Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év utolsó hónapjában gyakoribbá válnak az adathalász támadások, melyek során a csalók megtévesztő telefonokkal, SMS-ekkel vagy e-mailekkel próbálják megszerezni a számlatulajdonosok, bankkártyabirtokosok adatait – közölte tapasztalatait az MKB Bank. Az adathalászok célja a személyes adatok, internetbanki azonosítók, biztonsági kódok, jelszavak, bankkártyaadatok megszerzése. Az internetes csalók az ügyfelektől kicsalt adatokat az internetbankos belépéshez és tranzakciók indításához tudják felhasználni.

A csalók módszerei folyamatosan változnak, bővülnek. A leggyakoribb elkövetési módszer az, hogy a bűnözők magyartalanul, helytelenül megfogalmazott e-mailt küldenek az ügyfeleknek egy olyan linkkel, amely a banki szolgáltatás valódi belépőoldalára kísértetiesen hasonlító, de valójában hamis weboldalra vezet. Ha ezen az oldalon a felhasználó beírja az internetbankoláshoz szükséges adatait és kódjait, azzal átadja ezeket a csalóknak. A Magyar Nemzeti Bank ajánlása szerint a hazai pénzintézeteknek rendszeresen fel kell hívniuk ügyfeleik figyelmét az internetes csalások veszélyeire és arra, hogy az internetes ügyintézésnél mindig a legnagyobb körültekintéssel járjanak el.

Amennyiben felmerül a felhasználóban, hogy adathalász támadás áldozata lett, érdemes felvennie a kapcsolatot a bankjával.

Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.