Újabb országokban kerül piacra a Richter sikerterméke

A Richter húzótermékét már eddig is negyven országban forgalmazták, most azonban újabb kettő csatlakozik a körhöz, ami a későbbiekben tovább bővülhet. A hazai tőzsdei társaság ezzel a vártnál nagyobb és stabilabb bevételt, illetve profitot szerezhet a cariprazine hatóanyag által a következő években.

Fellegi Tamás Péter
2021. 06. 03. 6:44
null
Ha engedélyezik a gyógyszert az adott betegségre, az jelentős árbevétel- és nyereségnövekedést jelentjet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

További két országban forgalmazzák a cariprazine-t. A Richter bejelentette, hogy az általa felfedezett molekula forgalmazására az AbbVie-val fennálló licenc megállapodást újabb földrajzi területekre terjesztették ki. Az eredeti megállapodás az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére vonatkozott, később egyre több ország került a körbe. Jelen megállapodásban az együttműködés földrajzi hatályát Japánra és Tajvanra bővítik.

A Richter közleménye szerint a megállapodás értelmében az AbbVie felelőssége a cariprazine fejlesztése és forgalmazása Japánban bizonyos neuropszichiátriai indikációkban. A Richter mérföldkő bevételre válik jogosulttá a japán forgalombahozatali engedély megszerzésekor, ezenfelül pedig értékesítés függvényében sávos royaltyra és mérföldkő bevételre is jogosult.

Ha engedélyezik a gyógyszert az adott betegségre, az jelentős árbevétel- és nyereségnövekedést jelentjet
Fotó: Mirkó István

A cariprazine hatóanyag, melyet az USA-ban Vraylar néven forgalmaznak, ma már a Richter húzóterméke, a cég nyereségének bővülése évek óta leginkább ennek a terméknek köszönhető. Ez a folyamat még erősebb lehet a piac bővülésével, ugyanakkor van még egy lehetőség, ami erősen megnövelheti a termék értékesítését. A Richter kutatói által felfedezett cariprazine-t eredetileg a skizofrénia és a bipoláris mánia kezelésére fejlesztették ki, 2019-ben azonban Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta a hatóanyag kiegészítő törzskönyvezési kérelmét a bipoláris depresszió kezelésére.

A kezelt betegségek köre azonban bővülhet, mivel az Egyesült Államokban már harmadik fázisban vannak azok a klinikai vizsgálatok, amelyek szerint a Vraylart kiegészítő kezelésként alkalmaznák a depresszióban szenvedő, de önmagában az antidepresszáns kezelésre nem kielégítően reagáló felnőttek számára. Ha a klinikai vizsgálatok sikerrel zárulnak, és engedélyezik a gyógyszert az említett betegségre, újabb jelentős árbevétel- és nyereségnövekedés következhet a Richternél.

A befektetők sokáig aggódtak amiatt, hogy a Richter eredménye túlzottan a cariprazine hatóanyagra épül, most már azonban egyre inkább látják, hogy a termék még komoly további növekedési lehetőségeket jelent, mivel lényegesen nagyobb siker lett, mint amire korábban számítani lehetett. A Richter termékpalettája ugyanakkor széles, a nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri területet egyaránt felöleli, a társaság jelentős erőforrásokat fordít bioszimiláris termékek fejlesztésére is. A Richter részvényének árfolyama az elmúlt hónapokban elérte a korábbi, 7200 forint körüli történelmi csúcsot, majd jóval meg is haladta azt, 9000 forint fölött is járt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.