Újabb támogatásra számíthatnak a nehéz helyzetbe került vállalkozások

Újabb munkahelyvédelmi támogatási konstrukciókra számíthat a turizmus- és vendéglátás, illetve azok az ágazatok, amelyeket legsúlyosabban érintett a járványhelyzet. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a mai bejelentést azzal indokolta, habár a járványhelyzet enyhül, a forgalmuk az érintetteknek nem azonnal pörög fel, de ki kell nyissanak a fennmaradás érdekében. Jelentősen felpörgött a munkahelyek megvédését és az új munkahelyek létrehozását támogató állami bértámogatás iránti igény is az elmúlt napokban, a kkv-k technológiai fejlesztését elősegítő keret pedig egy munkanap alatt kimerült.

Nagy Kristóf
2020. 06. 02. 13:20
null
Fontos az állami segítségnyújtás Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön bértámogatási konstrukciót dolgoz ki a kormány a turizmus-vendéglátásban illetve azokban az ágazatokban amelyekben közvetlen kárt okozott a járványhelyzet – jelentette be György László.

Az innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kiemelte, az állami segítségnyújtás fontos, mivel a vendéglátók forgalma nem pörög fel egyből a veszélyhelyzet elmúltával, ugyanakkor annak érdekében, hogy bevételük legyen, muszáj kinyitniuk. Hatalmas az érdeklődés a jelentős állami támogatással meghirdetett magyar, high-tech és zöld, kis- és középvállalkozások fejlesztéseit támogató pályázatra.

Egyetlen munkanap alatt 2015 cég pályázott a péntek reggel meghirdetett, 50 milliárd forint keretösszegű, 70 százalékos állami támogatással elérhető konstrukcióra. A támogatási igény már meghaladta a keretet.

György László ugyanakkor kiemelte: a kormány további források bevonásán dolgozik.

Az államtitkár bejelentette: június 15-től indul a Zöld nemzeti bajnokok pályázatokra a kérelmezők előminősítése. A Zöld nemzeti bajnokok pályázat célja előmozdítani, hogy Magyarországon mielőbb létrejöjjön a fenntartható, zöld gazdasági modell. A pályázó vállalkozások a cél eléréséhez szükséges technológiai váltáshoz nyerhetnek el jelentős támogatást. A következő időszakban a Gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről a megyeszékhelyeken tartanak konzultációsorozatot a munkáltatói érdekképviseletek, kamarák közreműködésével.

Fontos az állami segítségnyújtás
Fotó: Teknős Miklós

VÉDELEM A HAZAI CÉGEKNEK

A magyar vállalatok külföldi felvásárlások elleni védelmével kapcsolatban György László arra emlékeztetett, kétféle esetben kell engedélyeztetni az ügyletet, más-más szabályokhoz kapcsolódóan. Az Európai Unión kívülről érkező befektetők, vagy az unión belül működő, de többségében EU-n kívül befolyással bíró szereplők vásárlási szándékához akkor kell állami jóváhagyás, ha többségi tulajdont szereznének az érintett hazai cégben, ha legalább tíz százalékos tulajdonrészt vennének, és a vételi ajánlat legalább 350 millió forint. A felvásárolni kívánt tulajdoni hányad százalékos aránya is meghatározó szempont. Az EU-n belülről érkező vásárlási szándékot akkor kell csak engedélyeztetni, ha többségi tulajdonszerzéshez vezet az ügylet.

PONTOSABB FELTÉTELEK A MUNKAVÁLLALÓK TÁMOGATÁSÁRA

A május 15-i létszámot kell alapul venni a munkahelyteremtési bértámogatásnál – ismertette az államtitkár. Ez tehát azt jelenti, ha a május 15-i létszámhoz képest többeket alkalmaz a munkáltató, minden új foglalkoztatott után igényelhető hat hónapon keresztül a nettó 112 ezer forintnak megfelelő, bruttó 200 ezer forintos állami bérköltség átvállalás. Feltétele, hogy nem csökkentheti a létszámot a május 15-én regisztrálthoz képest a munkaadó és a hat hónapos támogatási időszakot követően legalább három hónapig tovább kell foglalkoztatnia az új alkalmazottakat. Az államtitkár megjegyezte, a pontosítást követően – az elmúlt napoktól – jelentősen felpörgött a bértámogatást igénylők száma.

MEGHOSSZABBÍTOTT TÁMOGATÁS

György László arra is emlékeztetett, év végéig kaphatják a munkavállalók a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó állami bértámogatást. Az igénylés korábbi, június 30-i határidejét a kormány augusztus 31-re módosította. Az eredeti, három hónapos támogatási időszak után lehetőség nyílik arra is, hogy a már támogatásban részesült munkavállalók is újra pályázhassanak. A munkahelyvédelmi bértámogatás mértéke legfeljebb 75 ezer forint, amelyet a munkavállaló kap kézhez az államtól. A legmagasabb összeget az érheti el, aki legalább a minimálbér kétszeresének megfelelő összegért dolgozott teljes munkaidőben, a járványhelyzet előtt. Feltétele, hogy a dolgozó csökkentett munkaidős foglalkoztatást vállaljon, egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére álljon, a munkaadó pedig elfogadható gazdasági indokkal támassza alá a kevesebb munkaóra bevezetését.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv legfrissebb számai:

  • Az intézkedések eddig 765 ezer álláshely megvédését segítették, több összesen több mint egymillió embert érintettek
  • Az 50 milliárd forintos, bővíteni tervezett, magyar, high-tech és zöld hatékonyságnövelő pályázat 60 ezer ember állását garantálja.
  • Több mint 60 ezren jelentkeztek a nyolc hetes alapozó informatikai képzésre az újratervezési program keretében. Több mint 30 ezren kezdték el eddig a tanfolyamot.
  • Munkahelyvédelmi bértámogatást 8670 vállalkozás igényelt, 137,3 ezer munkavállaló fizetéséhez. Az elmúlt egy hét alatt újonnan több mint 1100 cég igényelte a segítséget, 17,5 ezer munkavállaló béréhez. A pályázatok 95 százaléka kapott kedvező elbírálást, az elutasított 5 százalék többségének pedig adminisztrációs hiba miatt új kérelmet kell benyújtania.
  • A kutató-fejletsztőket segítő bértámogatást egy hét alatt 2,2 ezer fővel több dolgozó után igényelték a cégek, így összesen már 12,4 ezer magasan képzett munkavállalót támogat az állam. Az igénylők 10 százalékának pályázatát utasították el, jellemzően a jogosultsággal volt probléma.
  • A munkahelyteremtési bértámogatás közel 2200 ember elhelyezkedését segítette az elmúlt két hétben. A féléves, 200 ezer forintos bérátvállalást igénylők közel háromnegyede mikrovállalkozás volt.
  • Kamatmentes Diákhitel pluszt 11 ezer felsőoktatási hallgató igényelt.
  • 176 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván.
  • A Vállalkozói Információs Portál (VALI) 1507 képzést kínál, amelyből 46 ingyenes, további 23-ért a járványhelyzet alatt nem kell fizetni.
  • 88 ezren dolgoznak jelenleg a közfoglalkoztatásban, a keret legfeljebb 200 ezer fő.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.