Véget érhet a feszültség a gazdák és a vadászok között

Az agrár- és vadgazdálkodók közötti kapcsolatot rendezi az egységes vadkárfelmérési protokoll bevezetése, ezzel pedig csökken a feszültség a szereplők között – hangzott el a 26. FeHoVa szakkiállításon.

Magyar Nemzet
2019. 02. 09. 16:20
null
A vitás kérdések elkerülhetők az egységes kárelemzéssel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrár- és vadgazdálkodók közötti kapcsolatot rendezi az egységes vadkárfelmérési protokoll bevezetése, ezzel pedig csökken a feszültség a szereplők között – hangzott el a 26. FeHoVa szakkiállításon. A gazdálkodók és a vadászok között gyakran okoz vitát annak megállapítása, felmérése, hogy a vadak által okozott kár mekkora területet érint, milyen anyagi vonzata van. Ezt eddig nehezítette, hogy a szakértői vélemények meglehetősen szerteágazók.

Az újonnan meghatározott vadkárfelmérési protokollnak köszönhetően a jövőben pontos, szabályozott útmutatót kapnak mind a mező- és erdőgazdálkodók, mind a vadgazdálkodók, így el lehet kerülni a vitákat. Az útmutató a vadászati szervezetek, illetve a kapcsolódó szakterületek tudományos műhelyei közreműködésével készül, az agrárkamara és a vadászkamara szakmai és finanszírozói jelenléte mellett.

A vitás kérdések elkerülhetők az egységes kárelemzéssel
Fotó: Havran Zoltán

A feszültségek csökkentésére az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara álláspontja szerint az a legjobb megoldás, ha a felek elsősorban a vadkárok megelőzésére koncentrálnak, ehhez pedig szorosabb együttműködésre van szükség. A gazdálkodók és a vadászok közötti kapcsolattartást, tájékoztatási kötelezettséget ráadásul az új vadászati törvény is előírja. Az információátadásban, a károk megelőzésében és az új protokoll szerint előírt kárfelmérésben a tájegységi fővadászhálózat és a kamara falugazdász-hálózata lehet az érintettek segítségére.

A vasárnap záruló FeHoVa a Kárpát-medence legjelentősebb fegyver-, horgász- és vadászrendezvénye. Az eseményre 17 ország 274 kiállítója jelentkezett, és a fokozott érdeklődésre tekintettel a szervezők idén is több mint ötvenezer látogatót várnak – olvasható a rendezvénnyel kapcsolatos közleményben. A vadászok és horgászok hagyományos szezonnyitó rendezvényén a szakmai előadások mellett a legjelentősebb gyártók és forgalmazók mutatják be újdonságaikat, fejlesztéseiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.