Végre észlelték az eredményeinket

Két nagy nemzetközi hitelminősítő is felülvizsgálta a magyar adósbesorolást a múlt hét végén. Bár a Fitch Ratings nem változtatott a besoroláson, a Standard & Poor’s pozitívra javította a magyar államadósság besorolásának kilátását, ami közelgő felminősítésre utal.

Fellegi Tamás Péter
2020. 02. 17. 13:39
A U.S. flag is reflected in a window of the Standard and Poor's building in New York
A cég két éven belül felminősítheti a gazdaságunkat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, BBB/A–2 szintű besorolásának kilátását múlt pénteken a Standard & Poor’s. A Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén BBB fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) csaknem pontosan egy évvel a magyar szuverén osztályzat legutóbbi felminősítése után javította a besorolás kilátását további felminősítést valószínűsítő pozitívra. Az osztályzati kilátás javításához fűzött értékelésében az S&P kiemelte: a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot, ha a magyar gazdaság teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható társgazdaságoké. A hitelminősítő szerint javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken.

Ha a cég a magyar besorolást egy fokozattal BBB pluszra emeli, akkor Magyarországot már csak egy fokozat választaná el az elsőrendű A kategóriás befektetési sávtól. Az S&P hozzátette: azzal számol, hogy a magyar gazdaság erős növekedési környezetében továbbra is sikerül fenntartani a makrogazdasági egyensúlyt (a költségvetési hiány alacsony mértékét, a többletes kereskedelmi mérleget és az egyensúlyi fizetési mérleget). Kedvező, hogy az S&P korlátozottnak tartja a külső versenyképességet terhelő kockázatokat. A cég hozzátette: bár a magyar államadósság-ráta a térségben a legmagasabbak közé tartozik, a szilárd gazdasági növekedés és az ehhez társuló, fegyelmezett költségvetési politika elősegíti, hogy az adósságráta lefelé tartó pályán maradjon.

A cég két éven belül felminősítheti a gazdaságunkat
Fotó: Reuters

Az S&P döntését követően a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta: a kedvező döntés egyik legfőbb oka a várakozásokat felülmúló, kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, amely elsősorban a reál­bérek emelkedésének, az építőiparnak, valamint a bővülő autóexport-kapacitásoknak köszönhető. Kiemelték, hogy a magyar gazdaság utóbbi két évben mutatott öt százalék körüli növekedését az uniós tagországok egyik legmagasabbjaként emelte ki az S&P. A hitelminősítő várakozása szerint 2020-ban ez az érték 3,5 százalékra szelídül majd, amely még mindig kiemelkedőnek mondható az erős hazai kereslet, valamint a támogató gazdaságpolitika mellett.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a távirati irodának küldött kommentárjában kifejtette: a magyar törlesztéskockázati felár (CDS) az év eleje óta kiemelkedően csökkent, a lengyel szint alá került, ami alapján a piac már kétfokozatú felminősítést áraz. Ez fundamentálisan indokolt is, mivel az elmúlt években meredeken csökkent a hazai gazdaság külső adóssága, a nettó külső adósság már a GDP kilenc százaléka alá süllyedt, a következő években pedig eltűnhet a nettó külső adósság.

Az adósság finanszírozási szerkezete látványosan javult, az államadósság devizaaránya már a tavalyi év végére 18 százalék alá csökkent, az idei év elején pedig a február végéig lejáró és visszavásárolt mintegy hárommilliárd eurónyi devizakötvény miatt nagyjából 15 százalékra mérséklődik. Eközben a biztos finanszírozónak tekintett lakosság súlya érdemben növekedett. Az elemző közölte továbbá, hogy az elmúlt években a GDP növekedése számottevően meghaladta a hitelminősítők előrejelzéseit. Hozzátette, hogy a Fitch feltehetően óvatos volt a kedvezőtlen európai növekedési kilátások és a koronavírus miatti bizonytalanságok miatt, ezért nem javított a kilátásokon és a minősítésen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.