Vigyázó szemüket vidékre is vetik

Mára a gazdasági növekedés egyik húzóágazatává nőtte ki magát az ingatlanfejlesztési szektor. Takács Ernő, a legnagyobb hazai fejlesztőket tömörítő egyesület elnöke szerint a befektetők a tíz évvel ezelőtti helyzettel szemben ma nemcsak Budapestet látják, hanem több vidéki nagyvárost is felfedeztek maguknak. Ebben szerepet játszik, hogy a piacon többségében már nem külföldi, hanem magyar befektetők vannak jelen.

2019. 11. 21. 9:27
null
Húzóágazat. A válság után előbb Budapesten futott föl a beruházások volumene Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikertörténetnek nevezte a magyar ingatlanbefektetési piac elmúlt négy esztendejét Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke, hangsúlyozva, hogy a 2009. évi mélyrepülést követően a piac 2016-ra elérte az évi 1,6-1,7 milliárd eurós forgalmat, amelyet azóta is biztosan teljesít. Idén a világgazdasági lassulás ellenére is jó esztendőt zár a hazai ingatlanfejlesztési ágazat.

– Magyarország továbbra is vonzó a nemzetközi és az egyre tőkeerősebb magyar befektetők körében, az ország uniós viszonylatban is kiemelkedő, öt százalékot meghaladó gazdasági bővülésének, a kiszámítható és stabil szabályozási környezetnek és a kedvező hozamoknak köszönhetően – fogalmazott lapunknak Takács Ernő. Noha idén enyhe visszaesés látszik, ez nemcsak hazánkat, hanem az egész kelet-közép-európai térséget jellemzi. Európai összehasonlításban azonban kifejezetten jó teljesítményt mutat fel a magyar piac 2019-ben. – Az erőteljesebb idei bővülés akadálya az erősödő kereslet mellett is csökkenő kínálat volt, a fejlesztéseket a kapacitás- és a szakemberhiány is akadályozta. Jövőre több fejlesztés kerül piacra, s ismét gyorsabban nőhet az átadott beruházások értéke – mondta Takács Ernő, megjegyezve, hogy tagvállalataik harmada azzal számol, hogy idén 2018-nál is jobb évet zár.

Húzóágazat. A válság után előbb Budapesten futott föl a beruházások volumene
Fotó: Havran Zoltán

Az IFK elnöke az elmúlt évtizedet értékelve kiemelte, hogy míg a válság utáni kezdeti lendület főleg Budapestre összpontosult – új városrészek alakultak, kulturális terek, bevásárlóközpontok, szállodák, irodacentrumok létesültek –, az utóbbi időben a nagyobb vidéki városokat is felfedezték maguknak a befektetők. Az ingatlanbefektetési piac a 2009-es mélypont hatszorosára-nyolcszorosára bővült, abban az évben a befektetések összértéke 320 millió ­euróra esett vissza. Hat év telt el stagnálással, majd újabb mélyponttal, hiszen 2012-ben alig 120 millió eurós értéket tudott felmutatni a piac. A robusztus fejlődés 2015-ben indult el, amelynek révén ma a gazdasági növekedés egyik húzóágazatává vált az ingatlanfejlesztési ágazat. Takács Ernő megjegyezte, az ingatlanbefektetők összetétele jelentősen változott: míg 2007-ben a hazai befektetők aránya elenyésző volt, mára jelenlétük stabilan meghaladja a hatvan százalékot.

Ami az idei lakáspiacot illeti, Takács Ernő azt mondta: míg a január-szeptemberi időszakban valamivel több mint tízezer lakás készült el, az év utolsó három hónapjában összesen nagyjából nyolcezer otthon átadása várható. A társasházépítők ugyanis a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa kivezetése miatt az év utolsó hónapjaira időzítették a legtöbb átadást. A budapesti modern irodaházakban, valamint a fővárosban és az agglomerációban található ipari-logisztikai ingatlanokban egyaránt rekordszintre ért a kihasználatlanság, azaz alig vannak üres helyek. Takács Ernő a CBRE összegzésére hivatkozva hangsúlyozta, a következő két-három évben jelentős mennyiségű, a meglévő irodaállomány 16 százalékát kitevő átadások várhatók, amivel ugyan valamelyest nőni fog az üresedés, de továbbra is megfelelő szinten lesz.

Újratervező fiatalok

A 2009-ben, tíz éve alakult IFK ünnepélyes keretek között értékelte az elmúlt évtizedet. Az ingatlanfejlesztés napja alkalmából tegnap este tartott rendezvényen többek között átadták az IFK Talentum 2019 díjat, amellyel a jövő ingatlanfejlesztőinek munkáját ismerik el. A hetedik alkalommal kiírt hallgatói ötletbörze témája ezúttal jelentős fővárosi helyszínek újratervezése volt. A nyertes csapat Legózd össze! című pályamunkájában egy modern panelház és környezetének kialakítását tervezte meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.