Virtuális séta hazai gyárakban

Negyedik alkalommal rendezi meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Modern gyárak éjszakáját november 13-án, pénteken. A járványhelyzetre tekintettel a gyárak és üzemek ezúttal online nyitják meg kapujukat az érdeklődők előtt. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a vállalkozások érdeklődése nem csökken: idén 76 cég csatlakozott a programsorozathoz.

2020. 11. 12. 6:44
null
György László Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken ismét lesz Modern gyárak éjszakája, ezúttal azonban online nyílnak meg a kapuk az érdeklődők előtt. A negyedik alkalommal megrendezett programról György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára lapunknak azt mondta, a koronavírus-járvány ellenére töretlenül zajlik Magyarország újraiparosítása. A mostani esemény is ennek a szimbóluma.

Az újraiparosításban rejlő legfontosabb kihívás az államtitkár szerint az, hogy a rendszerváltozás idején voltak olyan magyar nagyvállalatok, amelyeknek exportképes kapacitásaik voltak, de ezt a tudást a korábbi döntéshozók hagyták elveszni.

– Igaz, hogy ezek a cégek elsősorban a kelet-európai piacokra termeltek, de exportáltak. A kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy a különféle programokkal és intézkedésekkel – így például a Magyar multi programmal és az Irinyi-tervvel – segítse felnőni a hazánkban működő vállalkozásokat. A szakpolitika célja, hogy támogassa a multinacionális vállalkozásoknál és a technológiaváltást végrehajtó magyar cégeknél rendelkezésre álló tudás elterjedését a tanulni és a fejlődni vágyó hazai kis- és középvállalkozások körében – ismertette György László.

György László: A programok hozzájárulnak a vállalkozói kedv növeléséhez
Fotó: Mirkó István

Az államtitkár jelezte: a Modern gyárak éjszakáján a működési területükön kiemelkedő vállalkozások nyitják meg kapujukat. Ezzel mintaértékűvé, példaadóvá teszik a Magyarországon jól működő gyárakat, üzemeket. – A bejárható gyárak lefedik a gazdaság teljes spektrumát, a repülőgépgyártástól a növénytermesztésen át a fertőtlenítőszer-gyártásig. A programok hozzájárulnak a vállalkozói kedv növeléséhez, a fiatalok érdeklődésének felkeltéséhez, a vállalatok munkaerő-utánpótlásához, a korszerű technológiák népszerűsítéséhez és ahhoz, hogy a vállalkozások egymástól is tanuljanak, fejlődjenek – mondta.

György László kiemelte, a vállalkozásoknak az online megjelenésre érdemes digitalizációs lehetőségként tekinteniük, mivel a program ösztönzi a cégeket online jelenlétük fejlesztésére. – Utóbbi nélkülözhetetlen számukra, ha meg akarnak felelni a XXI. század kihívásainak, és versenyben akarnak maradni a járvány idején. A Modern gyárak éjszakáján elérhetők lesznek 360 fokos kamerával készült virtuális séták, gyárbemutató videók, riportfilmek és miniportrék is. Az esemény közösségimédia-oldalán a követők megismerhetik a „technológia arcait”, vagyis a gyárakban és üzemekben dolgozó szakembereket.

Az online formának köszönhetően az érdeklődők otthonuk kényelméből, egyetlen este alatt végiglátogathatják az ország egymástól távoli pontjain működő gyárakat Zalaegerszegtől Vámospércsig, Makótól Halásziig – számolt be a lehetőségekről az államtitkár.

György László elmondta azt is, hogy a november 13-án megnyíló bemutatók megtekintése után a regisztrált felhasználók játékos kvízben tehetik próbára tudásukat. A helyesen válaszolók között a szervezők a gyárak által felajánlott ajándékcsomagokat és egyedi gyárlátogatásokat sorsolnak ki. A programokra regisztrálni a www.moderngyarakejszakaja.hu oldalon lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.