Zöld jelzést adott Brüsszel a magyar mentőcsomagnak

Jóváhagyta az Európai Bizottság a magyar gazdálkodókat segítő támogatási csomagot.

Magyar Nemzet
2020. 05. 21. 16:42
NAGY Istvn
Budapest, 2019. oktber 29. Nagy Istvn agrrminiszter a meghallgatsn a parlament mezgazdasgi bizottsgnak lsn az Orszggyls Irodahzban 2019. oktber 29-n. MTI/Kovcs Attila Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta az Európai Bizottság a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyar gazdálkodók és élelmiszeripari vállalkozások megsegítését célzó támogatási csomagot. Az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos mentőcsomagja mintegy 35 ezer vállalkozást, ezeken keresztül mintegy 140 ezer foglalkoztatottat érint. Nagy István, a tárca vezetője közölte: a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintból 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripari, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh- és kecske-, a nyúl-, a húsmarha- és a tejelőszarvasmarha-ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői.

A válságkezelési intézkedéseik részeként a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetek külön egymilliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak. Ebből a keretből a termékek karitatív célú szétosztását és a termelői szervezetek által végrehajtott, a fogyasztás ösztönzését célzó promóciós és kommunikációs akciókat lehet finanszírozni.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A miniszter hangsúlyozta, hogy a támogatási konstrukciókat a lehető legegyszerűbb formában állította össze az agrártárca, hogy mind kérelmezésük, mind kifizetésük a lehető leggyorsabb legyen. A támogatási kérelmek beadásához szükséges új elektronikus felület már előkészítés alatt áll. A kérelembeadás a tervek szerint június végétől három ütemben történik, augusztustól pedig megkezdődik a támogatások kifizetése is.

Az élelmiszeripari, a dísznövény- és halágazati források foglalkoztatáshoz kötötten kaphatják meg a támogatást, a mezőgazdasági ágazatok szereplői pedig a termelési kapacitások védelme érdekében állatlétszámhoz, vagy a termelt növényi kultúra nagysága alapján juthatnak majd forráshoz. A támogatási programok részletszabályainak kidolgozása megkezdődött, az egyes jogcímekhez kapcsolódó miniszteri rendeletek hamarosan megjelennek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.