Zöldre festett brit árampiac

Egyre inkább keresi a megújuló alapú áramot a brit lakosság, és felárat is hajlandó fizetni érte. Csakhogy sokszor éppúgy használ szénerőműből származó villamos energiát a tudta nélkül, mint zöldet.

2021. 04. 08. 5:55
Remotely monitored, easy to maintain and repair solar energy systems
BURSA, TURKEY - MARCH 01: Workers are seen as panel installation of light rail system stations belonging to Bursa Metropolitan Municipality is begun to meet the energy needs in Bursa, Turkey on March 01, 2021. Solar energy, one of the renewable energy sources, stands out with the advantages providing in terms of ease of installation, maintenance and repair of its systems, and its ability to meet its costs in a short time. Ali Atmaca / Anadolu Agency (Photo by ALI ATMACA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Ali Atmaca Forrás: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A környezetbarátnak mondott tarifák nem mindig teljesen zöldek: több olyan, száz százalékban megújuló forrásúként értékesített áramtarifa is létezik az Egyesült Királyságban, amivel a fogyasztó mégiscsak kap fosszilis forrásból előállított villamos energiát – vetette fel a BBC.com, jelezve, hogy a klasszikus marketingfogás, a zöldre festés elérte ezt a piacot is. A módszert pedig siker övezi annak alapján, hogy 2017-ről 2018-ra kétszer annyian igényeltek zöldtarifát. Ezek a lakosok abban a tudatban vásárolják és használják az áramot, hogy annak a forrása szél-, nap- vagy vízenergia. Azonban a szolgáltatók többsége ugyanarról a piacról szerzi be a továbbértékesítendő áramot, ahol szén- és gázerőművek terméke is megtalálható, majd „kizöldíti”:

zöldenergia-tanúsítványt vásárol, amivel kiegyenlítheti a fosszilis alapú áram karbonkibocsátását, a plecsnit pedig legálisan használhatja arra, hogy százszázalékosan megújulónak nevezze a saját tarifáját.

Mindez pedig félrevezeti a fogyasztókat, akik láthatóan igénylik a tiszta energiát – és ez utóbbi tény biztató, és az is, hogy a piaci szereplők reagálnak erre. A reakció mikéntje azonban megkérdőjelezhető, ahogy az a rendszer is, amelyben mindez kivitelezhető. A megújulóenergia-tanúsítványt a szabályozó hatóság, az Ofgem akkor állítja ki, amikor egységnyi zöldáramot megtermelt az adott erőmű.

Igyekeznek tiszta látszatot kelteni
Fotó: Ali Atmaca / Anadolu Agency via AFP

Az erőmű tulajdonosa pedig onnan kezdve külön-külön értékesítheti a tanúsítványt és az áramot. Ezért kialakult a tanúsítványok piaca, hiszen van belőlük elég ahhoz, hogy az energiaszolgáltatók fedezhessék az ügyfeleknek eladott fosszilis forrású termékek arányát.

Az igazi gond pedig az, hogy a tanúsítványok túl olcsók. Olyannyira, hogy a szolgáltatóknak évente mindössze egy-két fontjába (kevesebb mint ezer forintba) kerül fogyasztónként kizöldíteni a vegyes áramcsomagokat.

Igaz, több szolgáltató is közvetlenül a megújuló alapon termelő forrásoktól vásárolja a villamos energiát, néhány pedig a zöldenergia-infrastruktúrába is befektet. Ezek a források azonban drágábbak is. Az Ofgem emiatt három szolgáltatót is mentesített az Egyesült Királyság egészén érvényes felső árkorlát alkalmazása alól. Az Ecotricity, a Good Energy és a Green Energy UK tehát a versenytársaiknál drágábban mérhetik a terméküket arra hivatkozva, hogy drágábban is szerzik azt be.

Az Energy UK, az összes beszállítót képviselő kereskedelmi testület viszont a jelenlegi rendszert ígéretesnek tartja, szerinte ekképp támogatható a megújuló energiaforrások térnyerése, és már most a felhasznált áram harmada zöld. Az Üzleti, Energetikai és Ipari Stratégiai Minisztérium viszont azt ígérte, hogy az idén felülvizsgálja a rendszert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.