Végre kiderülhet, mi lesz Felcsúttal és Hosszú Katinkával

Ítélkeznek az akadémia ügyében, díjazzák az év sportolóit, Hadházy Ákos majdnem jubilál. Ez lesz a csütörtök.

Fokasz Oresztész
2018. 01. 11. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos történéseknek nézünk elébe bel- és külföldön egyaránt, csapjunk is a közepébe!

A honi politikai sajtóban biztosan lesz még szó az Állami Számvevőszék ellenzéki pártokat sújtó (vagy mégsem sújtó?) büntetéséről és annak a választások utánra halasztásáról.

Folytatódik a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellen közérdekű adat kiadása ügyében indított per. A felperes még 2017 februárjában fordult adatigényléssel az alapítvány felé, lényegében azt tudakolva, hogy mi történt a korábban begyűjtött támogatással. Ennek az alperes nem tett eleget, mire a Székesfehérvári Törvényszék kötelezte a kért adatok kiadására. A felcsútiak azonban fellebbeztek, így ma a Győri Ítélőtábla hozhat ítéletet.

Az Országos Atomenergia Hivatal évadnyitó sajtótájékoztatót tart, amelyen szó lesz az új paksi blokkokról, üzemidőről, lezárt és előttünk álló vizsgálatokról is. Reméljük, semmi vészjósló nem hangzik majd el.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke megtartja 99. korrupcióinfóját, amelyet ezúttal Jeszenszky Géza volt külügyminiszterrel közösen prezentál Szupervasút made in China: szellemvasút a pusztában címmel. Délelőtt tizenegykor kiderül, ezúttal miféle mutyit tárt fel a politikus.

A hazai startup cégek fejlődésének támogatásáról rendez szakértői beszélgetést a K&H. Érdekes a téma, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank kockázatitőkealap-kezelője, a Hiventures Zrt. 2016 és 2023 között összesen 56 milliárd forintot fog magyar startupokba fektetni (ebből 36 milliárd uniós forrás), így támogatandó a következő Prezi, vagy akár Facebook potenciális megszületését. Arra persze nincs garancia, hogy futószalagon fogjuk gyártani a technológia úttörőinek számító cégeket, sőt. Az induló vállalkozások többsége végül bedől, képtelen profitábilis terméket előállítani, de ez természetesnek mondható. Ami viszont aggasztó: korábban hasonló forrásból jutott pénzhez (az azóta lezárult Jeremie-program révén) például a méltán hírhedt Puncs.hu, de Habony Árpád hitelezőjének, Tombor Andrásnak is találtak némi támogatást.

A KSH (és az Eurostat) az ipari termelésről tájékoztat. A magyar mutató gyakorlatilag az autógyárak teljesítményének függvénye, ami néha szép számokat produkál ugyan, de a torz szerkezet semmiképp nem szerencsés.

Kora este szeretetszolgálatok fognak beszámolni szíriai tapasztalataikról. Nemrég mi is ott jártunk, lapunk munkatársa egy robbantásnak is fültanúja volt, Damaszkuszban pedig megnéztük, hogyan ünneplik a karácsonyt a legüldözöttebb keresztények.

Korábban pedig helyben élő magyarokról közöltünk riportot:

Este fél nyolckor kezdődik az M4 Az év sportolója gála. Nagyon meg lennénk lepődve, ha Hosszú Katinkát nem díjaznák, de egyelőre az is kérdéses, hogy egyáltalán megjelenik-e az eseményen az úszófenomén.

Röviden a további kínálatból:

Határainkon túlra tekintve: az iráni atomalkuról tárgyal az iráni, a brit, a francia és a német külügyminiszter, illetve az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Nem véletlenül, ugyanis Donald Trumpnak holnapig kell eldöntenie, hogy fenntartja-e a megállapodásban való amerikai részvételt. Közben ő maga (Észak-Korea diktátorának, Kim Dzsongunnak címzett válaszában) nukleáris indítógombjának méretével kérkedik.

Emmanuel Macron francia elnök Paolo Gentiloni olasz kormányfővel találkozik, nyilván szó lesz a közelgő itáliai választásról is, de főleg migrációról, közös fellépésről, vagy éppenséggel több sebességes Európai Unióról eshet szó.

Eközben folytatódik a Dakar-rali, de a Szalay–Bunkoczi-duó nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.