ÁSZ-büntetés: haladékot kapnak július 1-ig az ellenzéki pártok

Varga Mihály azt javasolta, hogy a NAV ne indítson behajtási eljárást. A Jobbik szerint Orbán Viktor rájött, hogy a büntetéssel a Fidesznek árt.

MN
2018. 01. 10. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltott támogatást elfogadó és a szabálytalanul gazdálkodó pártok számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a NAV és a Magyar Államkincstár vezetőivel – közölte közleményében az illetékes tárca.

Az Állami Számvevőszék megállapítását követően a tiltott párttámogatásnak megfelelő összeget az érintett pártoknak kell befizetniük, az ennek megfelelő összegű büntetés érvényesítése a Magyar Államkincstár feladata. A Magyar Államkincstár az érintett pártoknak fél év felkészülési időszakot biztosít, kérelemre részletfizetési lehetőséget ajánl fel, melynek kezdete ez év július elseje.

A nemzetgazdasági miniszter azt javasolta a NAV-nak, hogy mindezek figyelembe vételével ne indítson behajtási eljárást és ne érvényesítsen inkasszót az országgyűlési választásokat megelőzően. Így az Állami Számvevőszék által előírt fizetési kötelezettségek a pártok választások előtti költségvetési gazdálkodását és a kampánytámogatásokat nem érintik. A törvényeket mindenkinek be kell tartani, a politikai pártoknak is, a törvénysértés következménye alól felmentést adni senkinek nem lehet – hangsúlyozzák.

„Az érintett politikai pártokat felszólítjuk arra, hogy a törvénytelen gazdálkodás miatti befizetési kötelezettségek ütemezéséről, a részletfizetés rendjéről kezdeményezzenek egyeztetést a Magyar Államkincstárral, valamint a NAV-val” – áll a közleményben.

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője a haladék kapcsán a Magyar Nemzetnek azt mondta: Orbán Viktor látja már, hogy az ÁSZ-eljárás kontraproduktív, az valójában a Fidesznek okoz kárt. Szerinte ezt mutatja az is, hogy „az előzetes várakozásokat messze meghaladóan alakul a Jobbik adománygyűjtése”, vagyis szerinte sokkal nagyobb a társadalmi felhajtóerő, mint a Fidesz által okozni próbált kár. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.