Fordulat: az Együtt-től már nem is követeli a bírságot az ÁSZ

A legfrissebb jelentésből eltűnt a felszólítás és a 15 napos fizetési határidő.

Kovács Áron
2018. 01. 10. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánosságra hozta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Együtt – Korszakváltók Pártja 2015-ös és 2016-os gazdálkodásáról szóló jelentést. Mint az már korábban ismert volt, a számvevők szerint a párt összesen 9 millió 815 ezer forint tiltott támogatást vett igénybe, irodájuk bérletén keresztül, amit a törvény értelmében a pártnak büntetésként be kellene fizetnie a költségvetésbe.

Csakhogy a szerdán kiadott közlemény végén már nem szerepel az a kitétel, ami korábban a Jobbik, a DK és a Liberálisok esetében is, vagyis hogy a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizessék be a központi költségvetésnek. Ehelyett már csak azt olvashatjuk: „ÁSZ a törvényi előírás alapján a tiltott támogatás megállapításáról tájékoztatta a Magyar Államkincstárat és felhívással fordult az Együtt elnökéhez”.

jelentés teljes szövegében sincs egy szó sem a tiltott támogatás befizetéséről, így nem derül ki, hogy mit tartalmaz az a bizonyos felhívás. Lehet, hogy a pénz befizetésére szólított fel, és a Magyar Államkincstár értesítése is utalhat erre, hiszen a bírságok behajtása a kincstár és a NAV feladata. Az viszont kifejezetten feltűnő, hogy a direkt felszólítás eltűnt az ÁSZ közleményéből.

A jelek szerint a számvevők villámgyorsan alkalmazkodtak ahhoz, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „kért” a NAV-tól és az államkincstártól, vagyis hogy ne indítsanak behajtási eljárást a pártok ellen, és ne érvényesítsenek inkasszót az országgyűlési választások előtt, hanem adjanak fél év haladékot, és biztosítsanak részletfizetési lehetőséget. 

A dolog már csak azért is furcsa, mert Varga az ÁSZ-szal nem is egyeztetett az ügyről, hiszen az elvileg a kormánytól független intézmény – még ha egy volt fideszes képviselő, Domokos László vezeti is a szervezetet, amely úgy tűnik, mintha előre tervezetten bírságolná meg sorban az ellenzéki pártokat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.