Londoni merénylet: holttestet találtak a Temzében

Emelkedett a halálos áldozatok száma. Hivatalosan is megnevezték a harmadik elkövetőt.

Marosi Adrienn
2017. 06. 07. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter elmondta: Canberra továbbra is együttműködik az Egyesült Királyság hatóságaival, amelyek az áldozatok személyazonosságának megerősítését és a családjuk hivatalos értesítését kérték, mielőtt nyilvánosságra hozzák a halottak nevét – írja az MTI.

Bishop nem árult el további adatokat a halálos áldozatokról, azonban egyikük a 28 éves Kirsty Boden lehet, halálhíréről a családja számolt be. Boden ápolónőként dolgozott Londonban – olvasható a Guardian cikkében.

Ausztrál médiumok azt írták, a 21 éves Sara Zelenakot eltűntként tartják számon a merénylet óta, ő bébiszitterként dolgozott az Egyesült Királyságban. Később Zelenak családja és barátai megerősítették, hogy a fiatal nő életét vesztette a támadásban.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök közölte: folyamatosan kapcsolatban vannak Boden és Zelenak családjával is.

A két ausztrál állampolgár halálát „szörnyű veszteségnek” nevezte, és a merénylettel kapcsolatban közölte: globális fenyegetéssel állunk szemben.

A támadásban három francia állampolgár is életét vesztette – jelentette be szerdán Emmanuel Macron francia elnök. Az államfő nem beszélt arról, hogy ki a harmadikként azonosított francia áldozat.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábban bejelentette, hogy egy korábban eltűntként számon tartott franciát azonosítottak az áldozatok között.

A már korábban is ismert francia áldozat egy 26 éves, kilenc hónapja Londonban felszolgálóként dolgozó fiatalember volt. Apja szerint munka közben szúrta le az egyik támadó az őt alkalmazó vendéglátóhely teraszán. A másik francia áldozat a francia média értesülése szerint egy 36 éves szakács volt egy étteremben.

A londoni rendőrség szerdán is folytatta a keresést egy 45 éves francia állampolgár, Xavier Thomas után, aki a szombati merénylet óta nem adott életjelet magáról. Feltételezések szerint elképzelhető, hogy őt is elgázolták a tettesek a London hídon, és a vízbe esett.

A Scotland Yard a nap folyamán bejelentette, hogy egy holttestet találtak a Temzében. Tájékoztatásuk szerint a hivatalos azonosítás még nem történt meg, de legközelebbi hozzátartozóját már értesítették – írja a BBC.

Később megerősítették, hogy nyolc halálos áldozata van a terrorista támadásnak. A brit rendőrség azzal a felhívással fordult a lakossághoz, hogy jelentkezzen, aki tud valamit a 45 éves francia férfiról. Az egészségügyi hatóságok közölték, hogy tíz sérült áldozat van válságos állapotban.

Szerda hajnalban a brit rendőrség őrizetbe vett egy embert a támadással összefüggésben. „A London hídi terrortámadást vizsgáló nyomozók szerda hajnalban házkutatást tartottak a kelet-londoni Ilford kerületben. Őrizetbe vettek egy 30 éves férfit azzal a gyanúval, hogy terrorista cselekményt készített elő, követett el vagy erre bujtott fel” – olvasható a rendőrségi közleményben.

Kedden hivatalosan is megnevezte a merénylet harmadik elkövetőjét a Scotland Yard: a londoni rendőrség terrorellenes parancsnokságának tájékoztatása szerint két társával együtt a 22 éves, marokkói származású, olasz állampolgárságú Youssef Zaghba hajtotta végre a támadást. Úgy vélik, Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.

Az olasz sajtóban már korábban megjelent Zaghba neve. Arról számoltak be, hogy a férfi apja marokkói, anyja olasz, és Bolognában is élt.

A rendőrség már korábban megnevezte a két másik elkövetőt, Khuram Shazad Buttot és Rachid Redouane-t. A 27 éves Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig marokkóinak és líbiainak vallotta magát.

A Scotland Yard hétfő éjjel bejelentette, hogy vádemelés nélkül elengedték azokat, akiket a szombati londoni merénylettel összefüggésben őrizetbe vettek. A tájékoztatás szerint tizenkét emberről – hét nőről és öt férfiról – van szó, a legfiatalabb 19, a legidősebb pedig 60 éves. A rendőrség egyéb részletet nem közölt velük kapcsolatban.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka azt mondta, hogy a támadások megszüntetéséhez radikális változtatásokra van szükség, ezek egyebek mellett a rendőrséget, az MI5-ot, a technológiai vállalatokat és a jogszabályokat érinthetik.

Londonban kedd éjjel bejelentették, hogy a brit rendőrség a Heathrow repülőtéren elfogott egy férfit a múlt havi manchesteri robbantással összefüggésben, amelyben egy öngyilkos merénylő 22 embert ölt meg egy popkoncert helyszínén. A Twitter közösségi oldalon megjelent rendőrségi közlés szerint a 38 éves férfit a terrorizmus elleni törvények megsértésének gyanúja miatt vették őrizetbe. Az intézkedést előre megtervezték, és a repülőteret nem fenyegette közvetlen veszély – olvasható a bejegyzésben. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.