Egymásnak esett Kijev és Moszkva

Az ukrán ENSZ-nagykövet az RT angol nyelvű orosz híroldal szerint többször is két vitatott terület megszállásával, alattomos annektálásával vádolta Oroszországot.

Mártonffy Attila
2019. 04. 27. 13:30
Donyecki lakosoknak adna állampolgárságot Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: Olekszandr Jermocsenko Forrás: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kijevi kormány sürgősséggel kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) összehívását, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: gyorsított eljárással kaphat orosz állampolgárságot az Ukrajnától magukat önkényesen elszakító, de Moszkva által sem elismert kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki területek orosz ajkú lakossága, amennyiben ezt igénylik. Ukrajna provokációnak és szuverenitása megsértésének nevezte a lépést.

Az ENSZ BT-ülésen Volodimir Jelcsenko ukrán ENSZ-nagykövet az RT angol nyelvű orosz híroldal szerint többször is a két vitatott terület megszállásával, alattomos annektálásával vádolta Oroszországot, amely „rendeletileg rákényszeríti” útlevelét a lakosságra, s ezzel lehetetlenné teszi a minszki megállapodás érvényesítését. A diplomata szerint a honosításról szóló döntés igazi oka, hogy Oroszország „már nem tudja leplezni hadserege és zsoldosai jelenlétét a térségben, s meg akarja csonkítani Ukrajnát”.

Jelcsenko azt is felhánytorgatta, hogy a szovjet uralom alatt orosz telepesek gyarmatosították hazáját, sőt egy ponton a náci Németországhoz hasonlította Oroszországot. Vaszilij Nyebenzja orosz nagykövet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen Ukrajna nem hajtotta végre a minszki megállapodás egyetlen pontját sem, különösen azokat, amelyek a háborús övezetek és az ország többi területe közötti kapcsolatok helyreállítását illeti.

Donyecki lakosoknak adna állampolgárságot Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

– Ehelyett Kijev totális blokáddal lehetetlenné tette az ottaniak életét, lényegében törvényen kívül helyezve csaknem négymillió embert – mondta. Nyebenzja szerint senki nem kényszeríti az ott lakókat az orosz állampolgárság felvételére. – Kijev gyakorlatilag semmit sem tett a kelet-ukrajnaiak támogatására, a donyeckiek és a luhanszkiak túlélése alig biztosított, mivel nem kapnak nyugdíjat és más szociális ellátást, beleértve az egészségügyet és az oktatást is – tette hozzá.

Vlagyimir Putyin, reagálva az ukránok kirohanására, az MTI szerint furcsának nevezte az egyszerűsített orosz honosításra adott heves kijevi reakciót. Az orosz elnök felvetette a kérdést, hogy mivel rosszabbak az Ukrajnában élő oroszok román, lengyel és magyar honfitársaiknál, akik ilyen lehetőséggel már rendelkeznek. – Lengyelország már régóta – majdnem tíz éve – ad ki lengyeligazolványt. Ugyanazt, sőt útleveleket ad ki Magyarország, Románia – mondta.

Rámutatott: az általa említett példák esetében Kijev sosem kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.