Az erőszak megfékezését kérte Zelenszkij Putyintól

Magyar Nemzet
2019. 08. 08. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megölték az embereinket – állítólag ezt hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal folytatott tegnapi telefonbeszélgetése során, amire a Donyec-medencében lelőtt négy ukrán katona esete miatt került sor. – Mindenki azt mondja, békét akar, mindenki erről beszél, de itt az idő, hogy a szavakon kívül cselekedjünk is gyorsan – számolt be az ukrán sajtónak Zelenszkij a Putyinnal folytatott beszélgetéséről. Mint hangsúlyozta, felszólította az orosz elnököt, hogy sürgősen vesse be befolyását annak érdekében, hogy megszűnjenek a hasonló intézkedések. Ez nem valami játék, tette hozzá. Ez volt a nemrég megválasztott ukrán elnök második telefonbeszélgetése orosz kollégájával.

Kedden kézi gránátvetővel nyitottak tüzet a – ukrán megfogalmazás szerint – szakadár-megszálló erők Donyeck megye déli részén, a Mariupoltól mintegy harminc kilométerre északra fekvő Pavlopil település közelében, aminek következtében négy ukrán katona halálos sérüléseket szenvedett. A háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoportban született megállapodás alapján július 21-től úgynevezett aratási tűzszünet volt érvényben a Donyec-medencei konfliktus övezetében, amit ezzel a támadással Kijev szerint a másik fél felrúgott.

A Donyec-medencei feszültség csökkentéséhez mindenekelőtt az kell, hogy az ukrán hadsereg beszüntesse a lakott települések lövetését, ami áldozatokat szed a békés lakosság körében – jelentette ki a Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. Putyin a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy nélkülözhetetlen a konstruktív párbeszéd a Donyec-medencei konfliktus részvevői között, egyebek között a minszki összekötő csoport keretei között.

Putyinnal folytatott beszélgetése után Zelenszkij telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia államfővel is, írta az MTI. Macron teljes támogatásáról biztosította Ukrajnának a békés rendezésre tett kezdeményezéseit, és egyetértett azzal, hogy mihamarabb tető alá kell hozni a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország vezetőinek találkozóját. A francia elnök ígéretet tett arra, hogy kapcsolatba lép Putyinnal és Angela Merkel német kancellárral a találkozó egyeztetése érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.