Megbukhat a kormány Kijevben

Távozásra kényszerülhet az ukrán kormány – ennek híre napok óta kering az ukrán médiában az elnöki adminisztráció forrásaira hivatkozva. A kabinet népszerűsége a felére csökkent a fél évvel ezelőttihez képest, és Volodimir Zelenszkij támogatottságára is hatással van. Az új miniszterelnök Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számító Szergij Tihipko korábbi elnökjelölt lehet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 02. 28. 10:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij komolyan fontolóra vette az ukrán kormány menesztését – állítja egyszerre több ukrán lap. Egy múlt héten közölt közvélemény-kutatás szerint a kormány iránti bizalom tavaly szeptember óta a felére esett: 57 százalékról 28-ra, miközben a tevékenységét a lakosság 51 százaléka nem támogatja.

Olekszij Honcsaruk augusztus 29-én jutott el a miniszterelnöki székig, miután a júliusi parlamenti választásokon az elnök pártja, a Nép Szolgája elsöprő győzelmet aratott és 254 mandátumot szerzett a 450 fős ukrán nemzetgyűlésben. Több szakértő azonban már akkor azon a véleményen volt, hogy a zömében fiatal, új arcokból álló technokrata ukrán kormány csak átmeneti jellegű, és arra szolgál, hogy elnyelje a népszerűtlen intézkedések hatását. Az első nagyobb botrány már egy hónappal ezelőtt jelentkezett: a január 15-én kiszivárgott hangfelvételeken Honcsaruk a Zelenszkijjel való találkozó előtt beszélget a pénzügyminiszterrel és az ukrán nemzeti bank helyettes vezetőjével. „Zelenszkij felfogása a gazdasági folyamatokról nagyon primitív, leegyszerűsített” – mondja a felvételen Honcsaruk. Majd megjegyzi, hogy ő maga sem ért a gazdasághoz. Az eset után a kormányfő beadta a lemondását, de Zelenszkij nem fogadta el. A lakosság bizalmát azonban eljátszották.

Az RBK–Ukrajna értesülései szerint a népszerűségi mutatók zuhanása arra késztette az elnöki adminisztrációt, hogy átalakítsa a népszerűtlen kormányt. Zelenszkij a nép emberének tartja magát, számára az elnökválasztásokon elért eredmény azt mutatja, hogy a lakosság széles rétegei támogatják, és személyével egyesíteni tudta Ukrajna megosztott politikai csoportjait. Ha ez a kapcsolat a néppel elveszne, az kihatással lenne Zelenszkij tevékenységére és megítélésére is. Az ukrán államfő iránti bizalom is csökkent: a tavalyi 79-ről 51 százalékra.

Zelenszkij több potenciális kormányfőjelöltet is vizsgál, a Kyiv Post szerint a legesélyesebb jelenleg Szergij Tihipko (képünkön), aki a pénzügyi szférából jön, jó kapcsolatai vannak az ukrán üzleti elittel és maga is Ukrajna egyik leggazdagabb emberének számít. 1992-ben két későbbi milliárdossal, Igor Kolomojszkijjal és Gennagyij Bogoljubovval alapították meg a PrivatBankot, Ukrajna legnagyobb, 2016-ig magánkézben lévő bankját. Ukrajnában nehézsúlyú politikusnak számít: még 1997-ben tűnt fel miniszterelnök-helyettesként, fontos posztokat vállalt Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics alatt is, két évig a nemzeti bank elnöke volt. Tihipko kétszer nekifutott az elnökválasztásnak is: 2010-ben 13 százalékkal a harmadik helyen végzett Janukovics és Julija Timosenko mögött, 2014-ben már csak az ötödik helyre volt elég 5,2 százalékos eredménye.

Tihipko potenciális miniszterelnöki kinevezése több kérdést is felvet. Az egyik, hogy politikai visszatérése nem erősíti-e az üzleti partnereit, többek között az oligarcha Igor Kolomojszkijt. Ez a kapcsolat az ukrán államfőnek is árthat, hiszen Zelenszkij maga is jó kapcsolatokat ápol Kolomojszkijjal, és megválasztása előtt sokan aggódtak amiatt, hogy az üzletember érdekeit fogja képviselni az ukrán politikában. Másrészt Zelenszkij az ukrán politika megreformálásának az ígéretével került a hatalomba, teljes megújulást ígérve. Egy olyan személy kinevezése, aki már több mint két évtized óta a politikában van és szinte minden politikai erővel együttműködött, erősen szembemegy ezzel az ígérettel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.