Munkácson járt Zelenszkij, de nem a magyarok miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly májusi megválasztása óta másodszor járt Kárpátalján. Egészen tegnap reggelig úgy tűnt, azért jön, hogy egy titkosszolgálati vezérőrnagyot nevezzen ki a magyarok által is lakott megye élére, de erre végül nem került sor.

Forrás: MTI2020. 04. 16. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti programban még az szerepelt, hogy a humoristából lett államfő Ungváron beiktatja hivatalába Olekszij Petrov új kormányzót, majd átadja Munkácson a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban is meghatározó szerepet betöltő ottani dandáralakulat új katonai körletét, valamint megtekinti az ukrán hadsereg Kárpátalján zajló hadgyakorlatát.

Zelenszkij (képünkön) programja azonban kissé megváltozott. Olekszij Petrov, az ukrán titkosszolgálat (SZBU) 2017 és 2019 közötti kémelhárító főnöke mégsem lesz a soknemzetiségű Kárpátalja közigazgatási vezetője. Sajtóértesülések szerint a kinevezését az utolsó pillanatban vetette el az elnök. A váratlan fordulat kapcsolatban lehet azzal, hogy két nappal korábban a titkosszolgálat kommandósai lecsaptak Valerij Sajtanov tábornokra, akit azzal gyanúsítanak, hogy éveken át Oroszországnak kémkedett, valamint rész vett terrorcselekményekben is.

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Sajtanov vezérőrnagyot az SZBU felderítési részlege szerint még a 2014-es Euromajdan előtt szervezte be az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az SZBU tudomása szerint Sajtanov információkat gyűjtött és adott át az oroszoknak egyebek mellett a Donec-medencei fegyveres konfliktus övezetében zajló fedett műveletekről, valamint az ukrán titkosszolgálatok nemzetközi kapcsolatairól. A kárpátaljai kormányzónak kiszemelt Petrov szoros kapcsolatban állt Sajtanovval. Egybehangzó sajtóértesülések szerint a tábornok ellen zajló ügy miatt nem véglegesítette Zelenszkij a megye új kormányzóját. Kárpátalján sokan eleve fenntartásokkal fogadták az új kormányzó személyét, egyrészt a titkosszolgálati múltja miatt, másrészt mert nem helybéli. Petrov ráadásul éppen akkor volt az SZBU főfelderítője, amikor Ukrajnában megszaporodtak a magyarellenes kirohanások és agresszív médiatámadások.

Zelenszkij így aztán csak Munkácsra látogatott el, de ott sem tudta átadni a felújított katonai körletet, mert az csak májusban lesz kész véglegesen. Emellett megtekintette azt a Kárpátalján zajló hadgyakorlatot, amelyen a szárazföldi és a légierő mellett a légideszant csapatai vesznek részt a hadsereg vezérkarának irányításával. Az is kérdéseket vethet fel, hogy miért éppen a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktustól az országnak legtávolabbi pontján gyakorlatozik az ukrán hadsereg. Az is beszédes, hogy tíz hónapon belül ugyan már másodszor jött a megyébe az elnök, de elődjéhez, Petro Porosenkóhoz hasonlóan nem kereste a lehetőségét az itt élő magyar kisebbség képviselőivel való találkozónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.