A lengyel néppártiak támadják a Fideszt, nincs ebben újdonság

Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek reagált a friss lengyel néppárti vádakra, miszerint a Fidesz elárulta a pártcsaládot azáltal, hogy gratulált Andrzej Duda vasárnapi, első fordulós győzelméhez.

2020. 07. 02. 12:57
DEUTSCH Tams
Strasbourg, 2019. július 16. Deutsch Tamás, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú idő óta sajnos már megszokott jelenség, hogy a Polgári Platform (PO) európai parlamenti képviselői hisztérikus, agresszív dühkitörésekkel támadnak bennünket a néppárti frakcióban. Sok újdonság e tekintetben a szerdai frakcióülésen sem történt.

Láthatóan nehéz szembenézniük azzal a ténnyel, hogy a Fidesz–KDNP sorozatban jól szerepel a hazai választásokon, ehhez képest a PO sorozatban veszít. A lengyel elnökválasztás első fordulójában, egy valóban fontos megméretésen Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság által támogatott jelölt másfélszer több szavazatot kapott, mint a PO jelöltje

– mondta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás azt követően, hogy a hazai sajtóban is nagy visszhangot kapott: a lengyel ellenzéki liberális-jobbközép PO kritizálta a vele egy európai parlamenti frakcióban lévő Fideszt, amiért a párt külügyekért felelős alelnöke, Novák Katalin gratulált Andrzej Duda vasárnapi, első fordulós győzelméhez. A jelenlegi lengyel elnököt a magyar kormány szoros szövetségese, a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti-konzervatív lengyel kormánypárt támogatja. A PiS az uniós parlamentben a Konzervatívok és Reformerek konzervatív frakció tagja, így az Európai Néppárt (EPP) riválisának mondható.

A Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezzel összefüggésben Deutsch Tamás azonban arra hívta fel a figyelmet: a Fidesz minden olyan demokratikus, néppárton kívüli politikai erő teljesítményét elismeri, amelyik azonos társadalomfelfogást mutat a Fidesszel, illetve a kormánypárt családpolitikájával. – Nem értem, hogy egyesek erre most miért csodálkoznak rá – fogalmazott a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, a néppárton belüli viszonyokról azt is hozzáfűzve: a lengyelek az EPP-n belül mára a liberális szárny vezetői lettek, jelenleg nagyon nehéz olyan ügyet találni, ahol a Fidesz egyet tud velük érteni.

– Nem mi változtunk! Ők árulták el azokat az értékeket, amelyek a néppárt alapvető értékei

– hangsúlyozta a Fidesz politikusa, aki szerint a magyar rendkívüli jogrendet ért alaptalan kritikák után logikus lett volna, ha a Polgári Platform képviselői inkább a bocsánatkérés hangján szólalnak meg. Arra a kérdésünkre, hogy Andrzej Duda végső győzelme esetén is gratulálnak-e majd a Fidesz részéről, Deutsch Tamás leszögezte: „Miért riadnánk vissza a gratulációtól? A PO-nak szerintem az használ, ha keményen dolgoznak a kampányban Lengyelországban, és nem az, ha a Fideszt támadják Brüsszelben. Ha állandóan azzal vannak elfoglalva, hogy velünk acsarkodnak a néppártban, abból nem lesznek pluszszavazataik.”

Deutsch Tamás szerint a lengyelek hisztérikus szerdai támadása mellett valóban a nemzeti konzultáció kérdése is felmerült a néppárti frakcióülésen, ám mint azt az EP-képviselő mondta, ezeknek a bírálatoknak csekély erejük volt, a magyar delegáció pedig sikeresen megvédte a hazai álláspontot, miszerint a nemzeti konzultáció egy sikeres és demokratikus intézmény, amely a polgárok véleményének megismerését szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.