Elítélték Haríri feltételezett gyilkosát

A radikális Hezbollah tagját terrorcselekmény és többrendbeli gyilkosság elkövetésében találták bűnösnek.

2020. 08. 18. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távollétében elítélték tegnap a 2005-ös Haríri-gyilkosság fővádlottját. Az ENSZ hágai székhelyű különleges bírósága azt ugyanakkor nem konkretizálta, milyen büntetés vár az egyébként a Hezbollah radikális síita szervezet tagjaként ismert Szalim Dzsamil Ajjasra. Az ítélethirdetésre több mint tizenöt évvel azután került sor, hogy egy autóba rejtett pokolgép végzett a volt libanoni miniszterelnökkel és 21 másik emberrel. Ajjast terrorcselekmény és többrendbeli gyilkosság elkövetésében találták bűnösnek, a három másik vádlottat felmentették.

Rafík Haríri fia, Szaad Haríri – aki 2016 decembere és 2019 októbere között szintén Libanon miniszterelnökeként szolgált – az ítélethirdetés követően úgy fogalmazott:

elfogadja a bíróság ítéletét, de addig nem nyugszik, amíg nem róják ki a büntetést az elkövetőre.

Hozzáfűzte, Libanon történelmében szembeszökően sok politikai gyilkosság történt, most azonban először az állampolgárok tudják az igazságot, az igazság győzedelmeskedett. – Üzenet ez mindazoknak, akik terrortámadást követtek el a múltban vagy terveztek elkövetni a jövőben. Ma már ezt nem lehet megtenni büntetlenül – fogalmazott Szabad Haríri.

A törvényszék ugyanakkor arra a megállapításra jutott, hogy bár Szíriának és az Irán támogatását élvező félkatonai szervezetnek egyaránt volt indítéka a volt kormányfő meggyilkolására, sem a Hezbollah, sem pedig a damaszkuszi vezetés érintettségére nincs bizonyíték. A bíróság egyébként azért a négy vádlott távollétében hozta meg az ítéletet, mert a szervezet mindvégig tagadta, hogy köze lenne a merénylethez, ezért a négy vádlott kiadatását is megtagadta.

Rafík Haríri meggyilkolása valóságos földindulást okozott az országban: az akkor kirobbant hatalmas tüntetéseknek köszönhető, hogy Szíria több évtized után kénytelen volt kivonni csapatait Libanonból. A mostani ítélethirdetést a 178 ember halálát és több mint hatezer sérülését okozó augusztus 4-i bejrúti robbanást követően két hétre elhalasztották. A tárgyalást egy perces néma csenddel kezdték a libanoni fővárosban történt tragikus események áldozatai emlékére és a fedél nélkülivé vált tömegek tiszteletére.

A Hága melletti Leidschendamban 2014-ben indult perben 297 tanút hallgattak meg. Eredetileg öt vádlott volt, de Musztafa Badreddín, a Hezbollah egyik parancsnoka életét vesztette 2016-ban Szíriában. A törvényszék szerint a vádhatóság nem tudta bizonyítani, hogy Badreddín volt a merénylet értelmi szerzője, emlékeztetett a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.