időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Amerikában és Kínában is megjelent a koronavírus-mutáció

Koren-Karczub Tímea
2020.12.31. 14:14
Amerikában és Kínában is megjelent a koronavírus-mutáció

Kaliforniában is megjelent a koronavírus gyorsan terjedő mutációja, amelyet két héttel ezelőtt Délkelet-Angliában regisztráltak először. Az esetet szerdán jelentették, egy nappal az után, hogy az Egyesült Államokban először Coloradóban azonosították az új vírustörzset.

– Körülbelül egy órája tájékoztattak minket arról, hogy az új vírusmutáció, amely nyilvánvalóan az Egyesült Királyságból terjed, már nálunk Kalifornia államban, Dél-Kaliforniában is jelen van

– mondta el élő Facebook-adásban Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója szerdán.

Ugyanezen a napon Colorado államban közölték, hogy a második fertőzésgyanús esetet vizsgálják a vírus új változatával összefüggésben. Járványszakértők szerint a vírusmutáció már terjed az Egyesült Államokban, hiszen sem a kaliforniai, sem a két coloradói fertőzött nem járt külföldön az utóbbi időben – közli a The Washington Post.

– Mivel nincs utazási előzmény, úgy gondoljuk, hogy ez nem egy elszigetelt eset San Diegóban, tehát valószínűleg már többen fertőződtek meg az új vírusmutációval a megyében

– nyilatkozta a kaliforniai San Diego egyik megyei tisztviselője, Nathan Fletcher.

A koronavírus két hete azonosított mutációja sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert vírusváltozatoknál, fertőzési képessége pedig ötven-hetven százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál.

Az új változat kiindulópontján, az Egyesült Királyságban jelenleg 2 440 202 a fertőzöttek száma, és 72 657-en haltak meg a betegségben. Az elmúlt két hétben, a mutáció megjelenése óta, 519 611 új esetet regisztráltak.

Sorban álló emberek a londoni St Pancras állomáson 2020. december 20-án. Sokan útra keltek Londonból, miután Boris Johnson bejelentette, hogy a brit fővárosban és Anglia délkeleti részén a legszigorúbb járványügyi korlátozások lépnek életbe, mivel a koronavírusnak egy új, a korábbiaknál hetven százalékkal fertőzőbb törzse bukkant fel a térségben
Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Ugyanez a vírusmutáció már számos európai országban is megjelent, valamint a világ különböző pontjain, például Ausztráliában, Japánban, Kanadában és Indiában is. A Reuters hírügynökség beszámolója alapján Dániában már december 24-én 33 olyan esetről számoltak be, amelyek az új vírustörzshöz köthetőek. Az utóbbi napokban fokozatosan növekedett is az esetszám az országban: míg december 26-án 1834 új esetet regisztráltak, 30-án már 2783-at.

A mai napon Kínában is azonosították az új vírustörzset, ahol egyébként a szigorú intézkedéseknek köszönhetően már az év első felében sikeresen megfékezték a járványt, és azóta csupán kisszámú esettel járó, lokális járványgócok alakultak ki időről időre az ország egyes pontjain.

Jelenleg Pekingben és az ország északkeleti részén fekvő Liaoning és Hejlungcsiang tartományokban vezettek be szigorúbb intézkedéseket a koronavírus ismételt megjelenése miatt.

Korábban lapunk is írt róla, hogy az Egyesült Királyságban azonosított új vírusmutáció mellett a Dél-afrikai Köztársaságban egy újabb eltérő koronavírus-változatot találtak, aminek következtében többek között Izrael, Törökország, Németország, Szaúd-Arábia és Svájc is leállította az országba tartó és az onnan induló repülőjáratait.

Az afrikai változat azóta szintén megjelent több más országban is: Svájcban, Finnországban és Japánban is azonosítottak néhány esetet

írja a Reuters.

Az Afrikában megjelent mutáció gyorsabban terjed, mint a koronavírus eredeti változata
Fotó: MTI/AP/Jerome Delay

A ma reggeli adatok szerint a körülbelül 58 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban eddig 1 039 161 fertőzöttet és 28 033 halálesetet vettek nyilvántartásba, az utóbbi két hétben összesen 155 474 új esetet regisztráltak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.