Nemcsak a briteknél van baj: Dél-Afrikában is a koronavírus egy új mutációja terjed

Számos ország vezetett be utazási tilalmat a Dél-Afrikai Köztársasággal szemben az új vírusvariáns miatt.

Forrás: Al Jazeera2020. 12. 22. 18:50
null
Soweto, 2020. november 30. Vért vesznek egy önkéntestõl, mielõtt beadják neki a második koronavírus elleni védõoltást Johannesburg egyik elõvárosának, Sowetónak a kórházában 2020. november 30-án. Dél-Afrikában több mint 2000 önkéntes jelentkezett, hogy részt vegyen az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár által fejlesztett vakcina tesztelésében. MTI/AP/AP/Jerome Delay Fotó: Jerome Delay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Dél-afrikai Köztársaság növekvő elszigeteltséget tapasztal, ugyanis egyre több ország vezet be utazási tilalmat vele szemben egy ott is megjelenő új koronavírus-mutáció miatt

számol be róla az Al Jazeera.

Izrael, Törökország, Németország, Szaúd-Arábia és Svájc is azok közé az országok közé tartoznak, amelyek leállították a Dél-afrikai Köztársaságba tartó és az onnan induló repülőjáratokat, mivel az országban a járvány újabb változata terjed – még több új esetet és magasabb halálozási arányt vonva maga után.

Az Afrikában megjelent mutáció gyorsabban terjed, mint a koronavírus eredeti változata
Fotó: MTI/AP/AP/Jerome Delay

Az afrikai kontinensen megjelent mutáció eltér az Egyesült Királyságban tapasztalt új változattól, de ugyanúgy fertőzőképesebbnek bizonyul, mint az eredeti vírus. Az ország kutatói tanulmányozzák, hogy a vírus elleni oltóanyagok ugyanúgy hatékonyak lesznek-e ezzel a típussal szemben.

– A Dél-afrikai Köztársaság turizmusa leginkább az évnek erre az időszakára támaszkodik, amikor Európából, a Közel-Keletről, Ázsiából és a világ többi pontjáról látogatják meg az országot

– tudósította Haru Mutasa az Al Jazeera riportere, hozzátéve:

– Az idegenforgalmi vállalkozások érzik a nyomást. Durbanban és Johannesburgban számos nagyobb szállodalánc zárva tart, sok ember veszíti el a munkáját.

Johannesburg, a Dél-afrikai Köztársaság legnagyobb területű és legnépesebb városának sziluettje
Fotó: Reuters

Az ország kormánya a koronavírus új változatának megjelenésével szigorúbb intézkedésekről döntött: a gócpontokon bezárják a strandokat, és alkohol-kereskedelmet csak a kijelölt órákban lehet majd folytatni.

A Dél-afrikai Köztársaság jelenleg több mint 8500 koronavírus-fertőzöttet kezel, ami meghaladja az augusztusban mért rekordot – a nyári hónapban ugyanez a szám 8300 volt. A körülbelül 58 millió lakosú országban eddig összesen 930 711 esetet azonosítottak, ebből 24 907 ember hunyt el a betegség szövődményeiben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.