A kaliforniai kormányzó megnyerte a visszahívási szavazást

Előrejelzések szerint nem veszik át a republikánusok a demokraták fellegvárát, hivatalban maradhat Newsom.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 15. 10:26
Sacramento, 2021. szeptember 15. Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója sajtótájékoztatót tart a Demokrata Párt sacramentói székházában 2021. szeptember 14-én, miután sikerült hivatalban maradnia. Ezen a napon tartottak szavazást Newsom visszahívásáról. MTI/AP/Rich Pedroncelli Fotó: Rich Pedroncelli Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai média szerdai előrejelzései szerint hivatalban maradhat Gavin Newsom kaliforniai demokrata kormányzó, miután a szavazók többsége a politikus maradására voksolt egy rendkívüli szavazáson. Newsom kedd esti győzelmi beszédében megköszönte a kaliforniaiaknak, hogy szép számban járultak az urnákhoz. A kormányzó rámutatott: a kaliforniaiak a szavazáson igent mondtak a tudományra, a vakcinákra, a világjárvány befejezésére, a nők jogaira és a haladó szellemű politikára.

Kalifornia a demokraták egyik fellegvára.

A rendkívüli szavazáson két kérdést tettek fel: visszahívják-e a demokrata kormányzót, illetve ki vegye át a helyét? Eddig a voksok mintegy hatvan százalékát összesítették, és kétszer többen válaszoltak nemmel, mint igennel. A jelentős előnyre levélszavazatokkal sikerült szert tenni. Bár a nemek aránya valószínűleg csökkenni fog, ahogy  halad előre a kedden személyesen leadott voksok összeszámlálása, elemzők elképzelhetetlennek tartják, hogy a jelenlegi állás megforduljon. Összesen 46 alternatíva szerepelt a szavazócédulán Newsom helyettesítésére. A kormányzó legnagyobb támogatottságot élvező kihívója Larry Elder konzervatív rádiós műsorvezető volt. 

A kormányzó visszahívását egy csoport republikánus kezdeményezte a koronavírus-járvány miatti korlátozások jelentette frusztrációra alapozva. A szervezőknek 1,5 millió aláírást kellett összegyűjteniük a választói elégedetlenség miatti visszahívásról szóló szavazás megrendezéséhez, amelyre a kaliforniai alkotmány biztosított nekik lehetőséget. Kaliforniában 22 millió regisztrált szavazó él.

Newsom volt a második kormányzó az Egyesült Államok történetében, aki hivatalban maradt egy visszahívási szavazást követően, amire eddig összesen négyszer volt példa. 

Scott Walker, Wisconsin állam republikánus vezetője 2012-ben győzedelmeskedett hasonló helyzetben.

Newsom 2019 eleje óta vezeti Kaliforniát, mandátuma 2023 januárjában jár le. Kalifornia jelentős súllyal bír az Egyesült Államok politikai és gazdasági életében. A maga mintegy negyvenmillió lakosával a legnépesebb amerikai állam. Teljesítményét önállóan nézve Kalifornia a világ ötödik legnagyobb gazdasága.

Borítókép: Gavin Newsom, Kalifornia állam demokrata kormányzója sajtótájékoztatót tart a Demokrata Párt sacramentói székházában 2021. szeptember 14-én. Fotó: MTI/AP/Rich Pedroncelli

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.