időjárás 14°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

A magyar cégek egyre nagyobb szerepet játszanak Szlovéniában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.15. 14:35 2021.09.15. 14:47
A magyar cégek egyre nagyobb szerepet játszanak Szlovéniában

– Az elmúlt másfél esztendőben a világjárvány elleni harccal voltunk elfoglalva, amelynek sok tanulsága volt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szlovéniai Celjében, a 53. Nemzetközi Kisiparos- és Vállalkozói Vásáron, a magyar pavilon megnyitóján. Magyarország idén partnerországa a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti kiállításának.

– Soha ilyen világos bizonyítékot nem kaptunk arra, mennyire egymásra vagyunk utalva

– hangsúlyozta a tárcavezető.

– Szlovénok és magyarok az elmúlt esztendőkben nagyon sokat profitáltak a kétoldalú együttműködésből. Ma pedig olyan politikai kapcsolat van a két ország között, amely gyakorlatilag minden akadályt elhárított a kereskedelmi és gazdasági együtt fejlődés útjából – szögezte le Szijjártó Péter. – Azt, hogy a további fejlődés alapjai hibátlanok, mutatja az a tény, hogy 2019-ben, a világjárvány előtti utolsó normális évben, minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát bonyolítottuk, 2,5 milliárd euró értékben – emelte ki a miniszter, hozzátéve: minden jel arra mutat, hogy az idei esztendőben ez megdől, mert már az első fél évben sikerült 18 százalékra növelni a kereskedelmi forgalmat.

Szavai szerint különös összekötő kapocs a két ország között, hogy a magyar gazdaság legnagyobb vállalatai egyre nagyobb szerepet játszanak a szlovén gazdaság fejlesztésében. A vállalatfelvásárlásoknak köszönhetően az OTP-csoport a szlovén bankpiac legnagyobb szereplőjévé, a Mol Nyrt. pedig a második legnagyobb szereplőjévé válik a szlovén piacon.

Szijjártó Péter jelezte: 26 magyar vállalat mutatkozik be idén a nemzetközi vásáron az élelmiszer-, a gép- és a divatiparból, valamint az informatika területéről. – Ezeken a területeken a hagyományos magyar képességek és kreativitás a világ élvonalát jelenti számunkra – mondta. Mindazonáltal hozzátette: hoztak igazi látványosságokat is. – A magyar emberek sportszeretete és innovációs képessége együttesen mutatkozik meg azokban a fejlesztésekben, amelyek itt megjelennek – fogalmazott.

A tárcavezető kiemelte: a politikai feltételek adottak annak érdekében, hogy a pénzügyi feltételek is nyitottak legyenek: az Eximbank 370 milliós hitelkeretet nyitott a magyar és szlovén vállalatok együttműködéséhez. Szijjártó Péter sok sikert kívánt a magyar vállalatoknak azon cél eléréséhez, hogy az esztendő végére „összejöjjön” az 5,5 százalékos gazdasági növekedés.

Borítókép: Orbán Viktor magyar és Janez Janša szlovén kormányfő tárgyal a szlovéniai Celjében szeptember 15-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher