A választási győzelemre készül az olasz jobboldal

Matteo Salvini elmagyarázta, pártja, a Liga miért lépett koalícióra a baloldallal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 19. 17:44
SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Cernobbio, 2021. szeptember 5. Matteo Salvini, a Liga prt elnke (b) s Giorgia Meloni, az ellenzki jobboldali Olasz Testvrek (FdI) prt vezetje szelfit kszt az Eurpai Hz - Ambrosetti elemzintzet gazdasgi frumn az szak-olaszorszgi Cernobbiban 2021. szeptember 5-n. MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció megállítása és a családvédelem a fő témája a jobboldali pártok választási kampányának a két hét múlva esedékes helyhatósági választások előtt, s ezzel már a kormányváltásra készülnek – hangoztatta vasárnap Matteo Salvini, az olaszországi Liga párt vezetője.

Matteo Salvini szokása szerint személyesen járja az országot a Liga jelöltjeinek támogatására. A hétvégén Veneto tartomány következett, ahol kijelentette, nem könnyű számára a Mario Draghival februárban megalakult kormányban a baloldallal közösen irányítani az országot.

Felkelek reggel, és az egyik (kormánypárt) az Olaszországban született migránsoknak akar állampolgárságot adni, a másik vagyonadót akar bevezetni, a harmadik  melegházasságot, a könnyűdrog legalizálását. Nekünk a migráció megállítása elsőrendű

– jelentette ki. Hozzátette, azért lépett be a kormányba, mert nem engedheti meg a baloldali Demokrata Pártnak (PD) és az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S), hogy tönkretegye Olaszországot. Hasonlóan jelentősnek nevezte, hogy a családokat apák és anyák alkossák első és második számú szülő helyett. Kifejtette, hogy a Liga már a következő kormányzási ciklusra készül, amelyben többek között szélesíteni kívánja az északolasz régiók autonómiáját.

Az október 3–4-re kitűzött helyhatósági választásokon több mint ezer önkormányzati testület újul meg, közöttük hat tartományi székhelyen választanak új polgármestert, a legnagyobb városoknak számító Rómában, Milánóban, Nápolyban, Torinóban, Bolognában és Triesztben. A kétnapos megméretés belpolitikai tesztnek számít: a felmérések a Liga, az Olaszország Fivérei (FdI) és a Hajrá, Olaszország! (FI) alkotta jobboldali szövetség győzelmét jósolják.

Az FdI szombaton Róma egyik legnagyobb terén tartott kampánygyűlést a jobboldal által támogatott főpolgármester-jelölt, Enrico Michetti oldalán. A párt vezetője, Giorgia Meloni beszédében 80 ezerre tette az év eleje óta Olaszországba érkezett migránsok számát, bár a hivatalos adatokban ennek a fele szerepel. A határokat az illegális bevándorlás előtt nyitva hagyó belügyminiszter, Luciana Lamorgese azonnali távozását követelte, hangsúlyozva, hogy az FdI aláírásgyűjtést indított Lamorgese lemondatására.

 

Borítókép:  Matteo Salvini és Giorgia Meloni szelfit készít az észak-olaszországi Cernobbióban szeptember 5-én
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.