időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Az Európai Parlament alelnöke szerint Magyarországon már nincs demokrácia

MTI
2021.09.15. 15:01 2021.09.15. 15:11
Az Európai Parlament alelnöke szerint Magyarországon már nincs demokrácia

Magyarországon már nincs demokrácia – mondta az Európai Parlament (EP) egyik alelnöke szerdán a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak. Katarina Barley az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen uniós évértékelő parlamenti beszédével kapcsolatban készített interjúban kiemelte, hogy viszonylag jól sikerült a koronavírus-járvány kezelése. – A járvány még nem ért véget, de már látható, hogy az Európai Unió hatalmas teljesítményt nyújtott, és a járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási csomaggal új utakra lépett – mondta az EP alelnöke.

Viszont drámaian rossz a demokrácia és a jogállamiság helyzete egyes tagországokban

 – tette hozzá a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa. Kifejtette: – Sokan nem is tudják, mennyire drámai (a helyzet), különösen Magyarországon, de Lengyelországban is. Sokaknak ez egy elvont, absztrakt téma, pedig az együttélésünk és európaiságunk alapjáról van szó, és ha ez erodálódik, akkor az Európai Unió alapjai kerülnek veszélybe. 

Mint mondta, a brüsszeli bizottságnak nagyobb nyomást kellett volna gyakorolnia az utóbbi években, hogy megelőzze ezt a veszélyes helyzetet.

– A bizottság viszont ehelyett továbbra is párbeszédről és hídépítésről beszél, holott azt látjuk, hogy Magyarországon és Lengyelországban ez egyáltalán nem segít. A bizottságnak más eszközei is vannak, például a kötelezettségszegési ügyekben fordulhat az Európai Bírósághoz, vagy visszatarthat EU-s támogatásokat, de ezeket az eszközeit túl ritkán, túl óvatosan és túl későn alkalmazza – mondta Katarina Barley.

Arra a felvetésre, hogy a külső nyomás nemigen hatásos, sőt éppen az adott kormánynak hajt belpolitikai hasznot, azt mondta, hogy van ebben valami, és különösen Orbán Viktor magyar kormányfő játszik ezzel a tényezővel. Így a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberek ügyében hozott törvénnyel is az EU felháborodását akarta kiváltani. 

Ugyanakkor tény, hogy ha csak a párbeszédnél és a hídépítésnél maradunk, akkor nem történik semmi.

– Magyarország esetében ez már több mint tíz éve így van – fejtette ki az EP alelnöke, aláhúzva: 

– Tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarország esetében már tényleg nem lehet demokráciáról beszélni, mert minden ellenőrző mechanizmust kiürítettek.

Így Orbán Viktor még abban az esetben is megtartaná ténylegesen a hatalmat, ha jövőre elveszítené a (parlamenti) választást – mondta Katarina Barley.

 

Borítókép: Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke. Forrás: MTI/EPA/Hayoung Jeon