Győztes nélkül: szoros eredmény a német választásokon

Az exit poll felmérések alapján fej fej mellett végeztek a szociáldemokraták és az uniópártok.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 18:20
null
Berlin, 2021. szeptember 26. Leadja vokst egy frfi a nmet szvetsgi parlamenti vlasztson egy berlini szavazhelyisgben 2021. szeptember 26-n. MTI/AP/Markus Schreiber Fotó: Markus Schreiber
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fej fej mellett végeztek a német szövetségi választásokon szociáldemokraták (SPD) és az uniópártok (CDU/CSU) – derült ki a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló úgynevezett exit poll felmérések alapján. Az első adatok szerint az eddigi nagykoalíciót alkotó pártok egyaránt 25-25 százalékot zsebeltek be. Ezzel az SPD nagyjából hozta a közvélemény-kutatások jóslatait, a jobbközép uniópártok viszont a vártnál valamivel jobban teljesítettek, de még ezzel is történelmük legrosszabb eredményét érték el.

A harmadik helyen sem született meglepetés, 15 százalékkal a Zöldek futottak be. A bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) 11 százalékot, a Szabaddemokrata Párt (FDP) ugyancsak 11 százalékot szerzett, ezzel nagyjából megismételték 2017-es szereplésüket. A négy évvel ezelőtti választási adatokkal összevezve kijelenthető, hogy 

a balközép pártok lettek a voksolás nyertesei.

Az SPD 4,4 százalékot, a Zöldek 5,9 százalékot, az FDP szerény 0,5 százalékot tudott erősödni.

Valószínűleg részben a szélsőbaloldali Die Linke (Baloldal) kárára, amely 4,2 százalékot gyengült, és az 5 százalékos bejutási küszöbön táncol.

A német exit poll felmérések általában meglehetősen precízek, bár elemzők korábban arra figyelmeztettek, a koronavírus-járvány miatt leadott sok levélszavazat miatt idén valamelyest torzíthatnak. A választások végeredményére csak hétfőn lehet számítani, de még vasárnap határozottan körvonalazódni fognak az erőviszonyok. 

Az első eredmények alapján még semmi nem dőlt el, de valószínű a baloldali fordulat. Ahogy azt korábban lapunk is megírta, öt-hat kormányalakítási forgatókönyv közül most az első kettő szerint a Zöldekkel és a liberális FDP-vel fognának össze a szociáldemokraták vagy a CDU/CSU. Úgy tűnik, ezt lehetővé is tenné a politikai matematika, három alakulat összefogásával könnyedén meglehet a koalícióhoz szükséges többség.

Az SPD már ki is jelentette, hogy kormányzásra készülnek, és jelöltjüket Olaf Scholzot látnák szívesen a kancellári székben.

A CDU/CSU sem tette még le a fegyvert, azt ígérték, megpróbálnak kompromisszumra jutni a Zöldekkel és a szabaddemokratákkal. – Mindent megteszünk, hogy kormányt alakítsunk a CDU vezetésével – ígérte Armin Laschet, az uniópártok kancellárjelöltje. Úgy vélte, a szavazók egyértelműen a baloldali kormány ellen tették le a voksukat.

– Egyértelműen erősödtünk, de nehéz igazán örülnöm ennek 

– értékeltek a Zöldek, utalva arra, hogy néhány hónappal ezelőtt még vezették is a közvélemény-kutatásokat.

Izgulnak a Zöldek. Fotó: Kay Nietfeld

A Zöldek a szociáldemokraták és a CDU/CSU felé is nyitottak. 

Az FDP a párt elnöke, Christian Lindner meghatározása szerint a CDU/CSU természetes szövetségese. 

A politikus vasárnap este a ZDF-nek azt mondta, hogy a demokratikus pártoknak minden körülmények között tudniuk kell tárgyalni a lehetséges kormányzati együttműködésről, de az biztos, hogy egy CDU/CSU-Zöldek-FDP koalíciót több közös pont - politikai elképzelés, törekvés - kötné össze, mint egy SPD-Zöldek-FDP összetételű koalíciót. – Ugyanakkor bármilyen tárgyalás előtt be kell várni a választási végeredményt és a párt vezető testületeinek határozatait - tette hozzá.

Christian Lindner hozzátette, hogy mivel pártja és a Zöldek programja között vannak a legnagyobb eltérések, ezért először nekik kell megállapodniuk arról, hogy miként kormányozhatnak együtt. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke és kancellárjelöltje egyetértett a javaslattal.

Valószínűleg a következő hetekben, talán hónapokban élénk koalíciós tárgyalásokra lehet számítani. A két legnagyobb párt vezetője is arról beszélt, hogy karácsonyi lezárnák a folyamatot. Addig Angela Merkel az ügyvivő kormány élén marad Németország élén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.