időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo

Növekedett az olasz jobboldal támogatottsága

Forrás: V4NA Hírügynökség
2021.09.15. 08:16 2021.09.15. 08:40
Növekedett az olasz jobboldal támogatottsága

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a jobbközép koalíció pártjainak növekedett a támogatottságuk, miután a Riminiben történt késes támadások kapcsán ismét felemelték a hangjukat az illegális migráció ellen – írja a V4NA Hírügynökség.

Újra fellángolt a vita az ellenőrizetlen bevándorlásról Olaszországban, miután egy szomáliai menedékkérő öt embert – köztük egy hatéves gyermeket –  szúrt le Riminiben.

Az őszi választások közeledtével azonban úgy tűnik, hogy a jobbközép pártok támogatottsága töretlen, ami annak is köszönhető, hogy 

a három párt következetesen kiállt bevándorlásellenes álláspontja mellett, és rendszeresen felhívják a figyelmet az országszerte fokozódó erőszakra.

Matteo Salvini a Riminiben történt késelés kapcsán arról beszélt, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszternek 

vagy foglalkoznia kell a migráció kérdésével, vagy pedig másnak kell a helyére lépnie.

A bírálatokra válaszul Lamorgese rámutatott, hogy a bevándorlási hullámok kezelése összetett folyamat, mivel a migráció kezelésekor figyelembe kell venni az emberi jogi szabályozásokat, az olasz külpolitikai iránymutatásokat, az uniós partnerekkel fennálló kapcsolatokat és az Észak-Afrikában, Afganisztánban, illetve a Balkánon zajló folyamatokat. Hozzátette: 

a Riminiben történt támadás bárhol Európában megtörténhetett volna.

A bevándorlással kapcsolatos viták fellángolása növelte a jobbközép pártok támogatottságát. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a bevándorlásellenes Georgia Meloni vezette Olasz Testvérek 21 százalékon, míg a Matteo Salvini vezette Liga 20,6 százalékon áll. 

A két párt vezetői azt nyilatkozták, hogy a 2023-as választásokon Silvio Berlusconi pártjával, a Forza Italiával közösen állít listát a három párt.

Ha Olaszországban most lennének választások, akkor a jobbközép koalíció többséget szerezne a parlamentben, és Giorgia Meloni lenne a jelölt a kormány megalakítására, mivel jelen állás szerint az ő pártja kapná a legtöbb szavazatot. Meloni a bevándorlással kapcsolatban évek óta tengeri blokádot szorgalmaz a Földközi-tengeren, hogy megszűnjön az Olaszországra nehezedő hatalmas migrációs nyomás.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Matteo Salvini, a Liga párt elnöke. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi