Egyre válságosabb a koronavírus-helyzet Európában

Oroszországban, Romániában és Szerbiában az alacsony átoltottsági arány jelent problémát.

2021. 10. 22. 14:47
null
Nyizsnyij Novgorod, 2021. oktber 22. Az j koronavrus elidzte Covid-19 betegsgben szenved pcienseket poljk egy Nyizsnyij Novgorod-i jrvnykrhz koronavrus-rszlegknt mkd intenzv osztlyn 2021. oktber 20-n. Oroszorszgban ersen emelkedik a fertzttek s a betegsgben elhunytak napi szma. MTI/AP/Roman Jarovitcin Fotó: Roman Jarovitcin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészhelyzeti forgatókönyv Moszkvában

Szigorú korlátozásokat vezetnek be Moszkvában a növekvő koronavírus-fertőzöttségi számok és az egyre gyakrabban előforduló halálesetek miatt.

Az orosz fővárosban október 28-tól tizenegy napon keresztül zárva tartanak az iskolák, óvodák, mozik és szórakozóhelyek.

Az éttermek és kávézók szolgáltatásait csak elvitel esetében lehet igénybe venni, az alapvető szükségleteket ellátó üzletek, mint az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak, változatlanul nyitva maradnak.

Moszkva polgármestere, Szergej Szobjanyin pesszimistán beszélt a kialakult helyzetről:

Az út, amin Moszkva jelenleg halad, a legrosszabb forgatókönyv felé visz minket.

Hozzátette: a tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaszüneti napok a leghatékonyabbak a fertőzés és halálozás megfékezésében. Az országban szeptember közepe óta növekszik a koronavírushoz köthető halálozások és fertőzések száma,

az elmúlt hét nap átlaga alapján 33 ezer új esetet regisztrálnak naponta, valamint közel ezren vesztik életüket a járvány következtében.

A drasztikusan növekvő számok szakértők szerint az alacsony átoltottságra és oltásszkepticizmusra vezethetők vissza, a közel 146 milliós országban mindössze a népesség egyharmada, mintegy 45 millió ember kapta meg mind a két vakcinát.

Válságos a helyzet Romániában

Románia jelenleg Európa és talán az egész világ legsúlyosabban érintett országa. Az elmúlt hét napot tekintve naponta átlagosan 15 ezren fertőződtek meg, valamint közel négyszázan vesztették életüket a koronavírus-járvány következtében. Ami ennél is aggasztóbb, az a román egészségügy összeomlása, ami a 2020 tavaszán Bergamóban tapasztalt állapotokat tükrözi.

Az új koronavírus előidézte Covid–19 betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán 2021. október 12-én. Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru

Ezenfelül a társadalom átoltottsága nagyon alacsony, mindössze 30 százalék azok aránya, akik mindkét dózist megkapták. Ehhez nagyban hozzájárul az egyház és a nacionalista pártok által folytatott oltásellenes kampány. A súlyos állapotok miatt többek között Magyarország is felajánlotta segítségét,  a magyar egészségügy eddig ötven beteget vett át intenzív ellátásra.

Nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának a jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást

– jelentette ki Klaus Johannis román államfő pénteken. A Romániai Orvosok Kollégiumának elnöke, Daniel Coriu így beszélt a helyzetről: „Ez nem csak járványhelyzet, ez egy katasztrófa.” 

Szerbia: A helyzet katasztrofális

Hasonló a helyzet Szerbiában is. A nyugat-balkáni országban naponta átlagosan 6500-an fertőződnek meg, valamint 55-en vesztik életüket. Az Ana Brnabics kormányfő által a napokban bejelentett szigorítások október 23-tól lépnek érvénybe, ezek értelmében

a kávézók, éttermek és bárok este 10 órától csak azok látogathatják, akik negatív tesztet, oltást vagy betegségből való felépülést igazoló dokumentuot mutatnak be.

Az országban eddig is érvénybe voltak olyan intézkedések, mint például a zárt tereken kötelező maszkviselés és távolságtartás, azonban ezeket kevesen – sokszor még magas rangú köztisztviselők sem – tartották be. A kormányfő szerint kezelhetetlen a helyzet és az intézkedések betartatására nincs elegendő erőforrás. Akárcsak Romániában vagy Oroszországban, a társadalom nagy része Szerbiában is szkeptikus az oltásokkal kapcsolatban, a népesség ötven százaléka kapta meg mindkét oltást. „A járványhelyzet még mindig katasztrofális, és nem enyhül” – mondta Brnabics egy belgrádi konferencián.

Sok a brit fertőzött, de a beoltott is

Az Egyesült Királyságban csütörtökön – július óta először – elérte az ötvenezret az új fertőzöttek száma, azonban az átoltottság magas arányának köszönhetően a halálos áldozatok száma alacsony.

A szigetország népességének 67,5 százaléka teljesen be van oltva, és Boris Johnson miniszterelnök már mindenkit az emlékeztető oltás felvételére buzdít.

A kormány a magas fertőzöttségi szám ellenére is ragaszkodik az újranyitási terv tartásához, azonban vannak orvosok, akik a „B terv” bevezetését, azaz a korlátozások újbóli alkalmazását javasolják az egészségügy összeomlásának elkerülése miatt. Az eredeti terv szerint az új hullámot még a tél előtt legyőzik, és ezt az érvényben lévő laza intézkedésekkel érnék el.

 

Borítókép: betegeket ápolnak egy Nyizsnyij Novgorod-i járványkórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztályán 2021. október 20-án

Fotó: MTI/AP/Roman Jarovitcin

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.