Franciaország nem kér a woke kultúrából

Az országra nézve veszélyesnek tartja a francia kormány az Egyesült Államokból „importált” szélsőbaloldali identitáspolitikát, ezért létrehoztak egy olyan, az oktatási minisztérium égisze alá tartozó agytrösztöt, amely felveszi a harcot a woke mozgalommal.

2021. 10. 20. 5:55
MACRON, Emmanuel
A lakosság nagy része elégedetlen a francia elnökkel Fotó: PATRICK SEEGER Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„The Great Awokening” – így hivatkoznak a fősodrú médiában arra a folyamatra, amelynek során felvilágosult fehérek tömegei ébrednek tudatára annak, hogy a gyarmati időkben természetesnek számító kirekesztés és elnyomás jelensége továbbra is ott kísért az amerikai társadalom mélyrétegeiben, ezek kiirtásához pedig radikális, progresszív lépésekre van szükség. Noha a woke fogalma frissen jelent meg az európai politikai közbeszédben, az Egyesült Államokban már csaknem százéves múltra tekint vissza: eredetileg az amerikai feketéket sújtó diszkriminációval szembeni öntudatra ébredést jelentette. 

A woke ideológia Európában való megjelenésének azonban nem mindenki örül maradéktalanul. 

Emmanuel Macron francia államfő például már többször is kikelt az identitáspolitika ellen, az ugyanis szerinte egzisztenciális fenyegetést jelent Franciaországra nézve, a szeparatizmust és az iszlamizmust bátorítja, felőrli a nemzeti egységet, és támadást intéz Franciaország intellektuális és kulturális öröksége ellen.

Ezt figyelembe véve nem is annyira meglepő, hogy Macron oktatási minisztere, Jean-Michel Blanquer egy új, a woke kultúrával szembeszálló agytrösztöt avatott fel a napokban. A Le Laboratoire de la République elnevezésű intézmény – amelyet személyesen az oktatási miniszter irányít – megnyitóünnepségén  Pierre Valentin, az agytröszt egyik szakértője úgy fogalmazott: Franciaország most egy új vírussal küzd, ami az Egyesült Államokból jött. 

– Hazánk a woke mozgalom célpontjává vált. Ha lenne vakcina a woke vírus ellen, az francia lenne, és a mozgalom vezetői tudják ezt

 – hangsúlyozta Pierre Valentin. Blanquer a baloldali Le Monde francia napilapnak adott interjúban az intézettel kapcsolatban úgy fogalmazott: a francia köztársaság teljesen ellentétes a wokeizmussal. Az Egyesült Államokban ez az ideológia egy olyan reakciót váltott ki, amely Donald Trump felemelkedéséhez vezetett – érvelt a politikus, azt is hozzátéve, hogy Franciaországnak ez elől meg kell menekülnie. 

Az agytröszt felavatásának időzítése mindenesetre beszédes, arra ugyanis hat hónappal a francia elnökválasztás előtt került sor, ráadásul minden jel arra utal, hogy a megméretésen a jelenlegi államfő legfőbb kihívója épp a „francia Trumpként” emlegetett jobboldali esszéista, Éric Zemmour lesz. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ugyanis – noha Zemmour hivatalosan még mindig nem jelentette be, hogy indulna az elnöki székért – az algériai származású bevándorlásellenes író a második helyen futna be, ha most tartanák az elnökválasztást – Marine le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökét is maga mögé utasítva. 

Az agytröszt mindenesetre éles vitákat váltott ki a francia közéletben, egyesek szerint ugyanis „az oktatási miniszter egy magánszervezetet használ arra, hogy megakadályozza a bizonyos témákról folytatott társadalmi vitákat. Rim-Sarah Alouane, a Toulouse Capitole Egyetem munkatársa szerint például Blanquer az agytröszttel az állam elképzelését akarja ráerőltetni a woke mozgalom által napirenden tartott témák értelmezésére. 

Borítókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.