Hétfőtől szigorú korlátozások jönnek Romániában

Az éjszakai kijárási tilalom alól nem mindegyik védettségi igazolás nyújt felmentést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 22. 19:06
null
Bukarest, 2021. oktber 12. Az j koronavrus elidzte Covid-19 betegsgben szenved pciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni krhz koronavrus-rszlegknt mkd intenzv osztlyn 2021. oktber 12-n. Romniban csaknem 17 ezer j fertzttet regisztrltak, s ez a jrvny kitrse ta a legmagasabb napi esetszm az orszgban. Ezen a napon 442 ember meghalt a vrus okozta betegsgben. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével – döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány pénteken.

Hétfőtől országszerte korlátozzák az éjszakai kijárást: csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad 22 és 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.

Az éjszakai kijárási tilalom alól csak az a védettségi igazolás nyújt felmentést, amely a koronavírus elleni teljes beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsítja.

Hasonlóképpen a vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, mozik, bevásárlóközpontok, szállodák, fitnesztermek esetében sem fogadható el a friss negatív teszt alapján kiállított zöldigazolvány. Az újabb korlátozások bevezetését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár magyarázatképpen hozzáfűzte:

a frissen tesztelt emberek könnyen megfertőződhetnek, súlyosan megbetegedhetnek és másokat is megfertőzhetnek, míg a beoltottak vagy a betegségből nemrég kigyógyultak szervezete már megtanulta, hogyan védekezzen a vírussal szemben, ők sokkal védettebbek.

Mindazonáltal a hivatalokba és ügyfeleket fogadó, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató magáncégek épületeibe azokkal a zöldigazolványokkal is be lehet majd lépni, amelyeket friss negatív teszt alapján állítottak ki.

Hétfőtől teljesen betiltják a magánrendezvényeket – köztük az esküvőket, keresztelőket –, koncerteket, tanfolyamokat. A szórakozóhelyeknek – bároknak, diszkóknak, játéktermeknek – is be kell zárniuk, sporteseményeket pedig csak közönség nélkül szabad rendezni.

Az egyházakat a korlátozás nem érinti.

Az államtitkár szerint a mostani korlátozó intézkedések az országos járványügyi operatív törzs ajánlása alapján hétfőtől kezdődően legalább harminc napig maradnak érvényben, hatályuk meghosszabbításáról pedig majd később dönt a kormány.

Hétfőtől a közoktatásban is kéthetes rendkívüli szünet kezdődik.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint a 19,3 milliós Romániában az utóbbi 24 órában 15 410 új koronavírus-fertőzöttet és 356 halálesetet regisztráltak. A kórházakban már több mint húszezer koronavírusos beteget kezelnek. Az intenzív terápiás részlegeken pénteken 1848 súlyos beteg feküdt, a hírtelevíziók szerint azonban ennél sokkal többre lenne szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.