időjárás 5°C Fábián, Sebestyén 2022. January 20.
logo

Madrid visszautalja az első járványhullám alatt kiszabott bírságokat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.23. 14:32 2021.10.23. 14:55
Madrid visszautalja az első járványhullám alatt kiszabott bírságokat

Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat – számolt be a spanyol sajtó az ügyben felállított tárcaközi munkacsoport döntéséről szombaton. A belügyminisztérium adatai szerint több mint 1,14 millió büntetést róttak ki a szabályszegőkre a 2020. március 15. és június 21. közötti időszakban, amelyek együttes értéke mintegy 115 millió euró (41,9 milliárd forint).

A bírságok visszafizetésére azért kerül sor, mert az alkotmánybíróság júliusban alkotmányellenesnek minősítette a szigorú vesztegzárat, amely a koronavírus-járvány miatt bevezetett első szükségállapot rendelkezései között szerepelt.

Az érintett időszakban csak meghatározott esetekben, például munkavégzés, egészségügyi ellátás, élelmiszervásárlás miatt lehetett elhagyni a lakóhelyet, az üzletek közül csak azok működhettek, amelyek tevékenységét nélkülözhetetlennek minősítették.

Az alkotmánybíróság vizsgálja a második szükségállapot jogszerűségét is, amely 2020. október 25-től idén június 9-ig tartott, és az elsőhöz képest némileg enyhébb korlátozásokat tartalmazott, mint például az éjszakai kijárási tilalom vagy az utazási megszorítások.

 

 

Borítókép: Védőmaszkot viselő nő a könyökével nyitja ki egy vonat ajtaját a koronavírus-járvány terjedése miatt Madridban 2020. március 19-én Fotó: MTI/EPA/EFE/Mariscal