Megerősítik a német–lengyel határt az illegális migráció miatt

A németországi szövetségi rendőrség nyolc századát vezényelték a Lengyelországgal közös határszakaszra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 24. 13:47
null
Zubrzyca Wielka, 2021. augusztus 26. Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. MTI/EPA/PAP/Marcin Onufryjuk Fotó: Marcin Onufryjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illegális migráció miatt megerősítik a német–lengyel határ ellenőrzését, a német–osztrák határon pedig ismét meghosszabbítják az átkelők ideiglenesen visszaállított állandó ellenőrzését – mondta a német belügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban. Horst Seehofer a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban elmondta, hogy a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség nyolc századát vezényelték a Lengyelországgal közös határszakaszra a helyi egységek munkájának támogatására, és szükség esetén további erősítést is küldenek. 

Szigorúan ellenőrizni fogjuk a határvidéket és a Lengyelországgal közös zöldhatárt 

– húzta alá a  miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy a német–lengyel és a német–osztrák határszakasz is úgynevezett schengeni belső határ, amelyen alapesetben nincs folyamatos ellenőrzés, kiemelte, hogy meg kell őrizni a belső határok szabad átjárhatóságát, de ez csak akkor lehetséges, ha működik a külső határ védelme. Ez a feltétel egyelőre nem teljesül kellőképpen. 

A kormány ezért értesítette az Európai Bizottságot, hogy további hat hónappal meghosszabbítják a 2015-ben visszaállított állandó ellenőrzést Bajorország tartomány és Ausztria határán, ahol eléri Németországot a balkáni migrációs útvonalon és az Olaszország felől érkező menedékkérők többsége.

Ha a német–lengyel határon nem javul a helyzet, akkor azt is meg kell fontolni, hogy Lengyelországgal és a határvidéken fekvő Brandenburg tartománnyal egyeztetve ezen a határszakaszon is visszaállítsák-e az állandó ellenőrzést.

– Azonban ezt a kérdést már a következő kormánynak kell eldöntenie - fejtette ki Horst Seehofer. Ismertette, hogy a belarusznak és keletinek is nevezett migrációs útvonalon – Belaruszon és Lengyelországon keresztül – az év eleje óta 6162 ember lépett be engedély nélkül Németországba. Ezenkívül továbbra is érkeznek menedékkérők a balkáni útvonalon és Olaszország felől is. Ráadásul a tálib hatalomátvétel után Afganisztánból az európai uniós társországokba menekített afgánok közül egyre többen vándorolnak át Németországba. 

– Mindez azt jelenti, hogy nem lehet nem észrevenni a Németországba irányuló migrációt 

– mondta a miniszter.

A lengyel–belarusz határon kiépíteni tervezett védelmi rendszerről azt mondta, hogy a varsói vezetés törekvése az uniós külső határ ellenőrzésére legitim. Kiemelte: 

– Az európai eszme alapján meggyőződésem, hogy tudnunk kell, ki jön hozzánk, ezért jogszerű, hogy a külső határt úgy védjük, hogy a zöldhatáron megakadályozzuk a felderítetlen belépéseket.

A Németországba Belaruszon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és belarusz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy októberi jelentésében.

Németországba a legutóbbi nagy migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de a százezret így is minden évben meghaladta.

Borítókép: Védőkerítést építenek lengyel katonák a belarusz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Onufryjuk

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.