Olasz jobboldali győzelem az LMBTQ-ideológiával szemben

A szenátusban megállították a homo- és transzfóbiát büntető törvénytervezetet.

2021. 10. 27. 16:44
null
ITALY-EUROPE-US-POLITICS-FAMILY-CONFERENCE-WCF-MARCH Fotó: FILIPPO MONTEFORTE

A szenátusban megállították a homo- és transzfóbiát büntető törvénytervezetet.

Az olasz jobboldal győzelemként értékeli a római parlament felsőházában tartott szerdai szavazást, amelynek következtében elutasították a homo- és transzfóbiát büntető törvénytervezetet jelenlegi formájában, és hat hónapra befagyasztották a róla szóló vitát. A törvényjavaslatot a balliberális pártok kezdeményezték a nemi diszkrimináció, a nemi jellegű erőszak ellen, valamint a nemi identitás védelmére hivatkozva. A baloldali Demokrata Párt (PD) képviselője, Alessandro Zan nevével fémjelzett kezdeményezést már tavaly november elején jóváhagyta a parlament képviselőháza, a szenátusi vita azonban hónapokkal eltolódott.

Az olasz jobbközép pártok, a családvédő civil szervezetek, valamint a Vatikán és az Olasz Püspöki Konferencia több alkalommal fenntartását fejezte ki a tervezet ellentmondásos és veszélyeket rejtő megfogalmazása miatt. Véleményük szerint az valójában a nevelési, a szólás- és a vallásszabadságot korlátozná, valamint bevezetné az iskolákban a genderideológia oktatását.

A parlamenti vita napján több civil szervezet gyülekezett a római felsőház főbejárata előtt.

A homoszexuálisokkal szembeni bűncselekményeket már most is szigorúan bünteti a törvény, most azonban egészen másról van szó: egy ideológiai irányzat legalizálására tesz kísérletet a baloldal

– nyilatkozta Massimo Gandolfini, a Family Day szervezet elnöke. A családvédő szervezetek tagjai elmondták, hogy ellenállnak a XX. század legszörnyűbb diktatúráit idéző ideológiai nyomásnak.

A törvénytervezet nem jogokat biztosít, hanem megfosztja a családokat a nevelés szabadságától. A genderideológia kötelező iskolai oktatásának bevezetésével érzékenyíti a gyermekeket, figyelmen kívül hagyva a szülők tiltakozását

– mutatott rá a veszélyekre Jacopo Coghe, a Pro vita e Famiglia civil szervezet alelnöke. 

Izgalmas és igen élénk általános vitára került sor a szenátusi ülésen is. A jobboldali csoportok – a kormánypárti Liga és a Hajrá, Olaszország!, illetve az ellenzéki Olaszország Fivérei – a felszólalásukban azt hangsúlyozták, hogy a jogszabály bizonyos cikkelyei komoly veszélyt jelenthetnek, mivel széles körű értelmezésnek adnak okot, valamint a genderideológia iskolai oktatását célozzák. Hangsúlyozták, hogy nem jogokat és védelmet biztosítanak, hanem ellenkezőleg, jog- és szabadságfosztó lenne a hagyományos értékeket valló személyekkel szemben. Szájzárat tesznek azokra, akik megvédenék a gyermekeket az ideológiai doktrinációtól. Aláhúzták, hogy a baloldal valójában nem a másneműek ellen elkövetett gyűlöletet és erőszakos cselekedeteket büntetné, hanem további megosztottságot okozna a társadalomban.

Roberto Calderoli, a Liga szenátora, valamint Ignazio La Russa, az Olaszország Fivérei politikusa azonnali, titkos szavazást kérelmezett a házelnöktől anélkül, hogy az egyes cikkelyek megvitatására sor került volna. „Mivel színházi komédiához hasonló ideológiai csatározásokról, nem pedig valós parlamenti párbeszédről van szó, nem érdemes időt pazarolni a vita lefolytatására” – vallották a jobboldali erők. 154 támogató, 131 elutasító és két tartózkodó szavazattal a szenátus úgy döntött, hogy hat hónapra befagyasztja a Zan-törvény tárgyalását a jelenlegi formájában. Óriási győzelemként értékelte a jobboldal összefogását és a szenátus döntését Simone Pillon.

A mai napon szemtanúi lettünk annak, hogy van még remény, hogy Olaszország a civilizáció bölcsője legyen, ahol a kereszténység, a család, a gyermekvállalás és az élet értéket jelentenek

– értékelte az eseményeket a Liga szenátora.

Matteo Salvini, a párt elnöke bejelentette: pártja törvényjavaslatot nyújt be a diszkrimináció visszaszorítására. Mindezt azonban a gyermekek érzékenyítése nélkül, a nevelés, a vallás- és szólásszabadság biztosításával teszi.

Borítókép: Családbarát aktivisták plakátja Veronában 2019. március 21-én. Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.