Szijjártó: Ausztria és Magyarország folytatja a szoros együttműködést

Nem befolyásolja a két ország kapcsolatát, hogy új külügyminisztere van Ausztriának.

MTI
2021. 10. 19. 19:13
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. augusztus 31. Szijjártó Péter klgazdasgi s klgyminiszter beszl a Huntsman Corporation Hungary Zrt. beruhzsbejelent sajttjkoztjn a Klgazdasgi s Klgyminisztriumban 2021. augusztus 31-n. A Huntsman tbb mint 16 millird forintos projektje, amelyet a magyar kormny nagyjbl 1,1 millird forinttal tmogat, a tervek szerint 2023 kzepre zrul le. Ennek nyomn a cg a meglv 131 alkalmazottjnak megtartsa mellett tizenkt munkatrssal bvti ltszmt. MTI/Bruzk Nomi Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ausztria és Magyarország továbbra is barátként számít egymásra, szoros együttműködés lesz köztük az elkövetkezendő időszakban is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bécsben, miután találkozott osztrák kollégájával, Michael Linharttal. – Linhart ugyan új külügyminisztere hazájának, de régi jó barát, hosszú évek óta dolgozunk együtt, hiszen különböző pozíciókat töltött már be az osztrák külügyminisztériumban – hangoztatta Szijjártó Péter.

Szavai szerint a megbeszélésen világossá tették, hogy továbbra is barátként számít egymásra a két ország, és marad köztük a szoros együttműködés.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztria a harmadik legjelentősebb beruházó, második legjelentősebb kereskedelmi partner Magyarország szempontjából. Hozzátette: Magyarországhoz hasonlóan az osztrák gazdaság is újra elérte a válság előtti teljesítményét, ami jó hír, így a két ország gazdasága segíteni tud egymásnak, hogy minél eredményesebb legyen a következő hónapokban és években. Szijjártó Péter kijelentette azt is, hogy a térséget leginkább feszítő kérdésekben „abszolút egyetértés van köztünk: a migráció tekintetében szigorú álláspontot képviselünk mind a ketten, egyetértünk abban, hogy elsősorban a határokat kell megvédeni, és be kell fejezni a migránsokat meghívó európai politikát”.

Egyetértenek abban is, hogy a nyugat-balkáni térséget minél előbb fel kell venni az Európai Unióba

– hangoztatta a magyar miniszter. – Ha nem tudjuk minél előbb integrálni a Nyugat-Balkánt, akkor vagy más fogja integrálni, vagy instabil lesz az egész térség, és az itt, a szomszédságunkban nem lenne jó – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.