időjárás 4°C 2021. October 18.
logo

Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.13. 21:59
Ukrajnában felfüggesztik az oltatlan pedagógusok munkaviszonyát

Ukrajnában felfüggesztik azoknak a pedagógusoknak a munkaviszonyát, akik nem veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, így fizetést sem kapnak – közölte az egészségügyi minisztérium szerdán, Viktor Ljaskóra a tárca vezetőjére hivatkozva. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a pedagógusok is azon foglalkozásúak kategóriájába tartoznak, akik számára kötelező a védőoltás. 

Az oktatási szféra dolgozói novemberig kaptak haladékot arra, hogy beoltassák magukat, különben az úgynevezett országos karantén ideje alatt nem dolgozhatnak és így munkabért sem kapnak.

Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. Ezt először tavaly március 12-én vezették be az országban, s ezután többször meghosszabbították. Legutóbb szeptember 20-án hosszabbította meg a kormány az év végéig. Az egészségügyi minisztérium ezen felül javasolta, hogy az iskolákban hozzák előre október 18-ra az őszi szünet kezdetét. 

Az utóbbi időszakban romlott a járványhelyzet, már naponta diákok százait diagnosztizálják Covid–19-fertőzéssel és tanulók ezrei tanárokkal együtt kerülnek emiatt házi karanténba

– mutatott rá Ljasko.

Az ukrán tudományos akadémia szerdán közzétette legfrissebb előrejelzését, amelyben azt prognosztizálja, hogy a hónap végéig Ukrajnában elérheti a napi húszezret az új fertőzöttek száma. Az UNIAN hírügynökség pedig az Ukrán Biztonsági Szolgálatra (SZBU) hivatkozva beszámolt arról, hogy ismét, ezúttal a kelet-ukrajnai Harkivban lepleztek le két személyt – egy utazási iroda munkatársait –, akik egy magánlaboratóriummal együttműködve PCR-teszteket hamisítottak külföldre utazóknak. 

Ihor Kuzin országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a múlt hónap közepén mondta el egy tévéműsorban, hogy már addig legalább harminc büntetőeljárást indítottak hamis PCR-tesztek, oltási, valamint gyógyultságról szóló igazolások kiállításáért. 

Eközben szélhámosok mágneses anticsipet is árusítanak az interneten azzal az ígérettel, hogy ennek használatával biztonságos a védőoltás felvétele. Az anticsip ára 129 és 190 hrivnya, azaz 1524 és 2245 forint között ingadozik.

Ukrajnában szerdára 16 309 esettel 2 578 394-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 4300-zal haladta meg az előző napiét. Az elhunytak száma 471-gyel 59 523-re emelkedett – megdöntve az április 22-én mért napi rekordnövekményt –, az aktív betegeké pedig több mint kilencezerrel 214 510-re. Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 7 688 564-en kapták meg valamely védőoltás első, 6 271 274-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában.

Borítókép: Ukrajna területén, Kárpátalján található magyar nyelvű oktatási intézmény Fotó: Mirkó István