Amikor Ukrajna blokkolta az európai fogyasztóknak szánt gázt

A fehérorosz elnök fenyegetőzésére reagálva Vlagyimir Putyin egy interjúban emlékeztetett arra, Ukrajna hogyan akadályozta meg 2008-ban az EU-ba irányuló gáztranzitot. Kitért arra is, ha a fehéroroszok beváltanák hasonló fenyegetésüket, az a tranzitszerződés megsértését jelentené – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 11. 14. 19:14
Vecss, 2017. janur 10. Egy nyomsmr ra az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecssi zemben 2017. janur 10-n. Magyarország energiaellátása biztonságos, a tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van, emellett a hazai termelés s az import biztostja az elltst, mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiagyrt felels llamtitkra sajttjkoztatjn. A rendkvli hideg idjrs miatt a napi fldgzfogyaszts duplja az ves tlagosnak, krlbell 87 milli kbmtert fogyaszt az orszg. MTI Fot: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, utalva Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az európai gázszállítások leállításával kapcsolatos fenyegetőzésére, emlékeztetett: Ukrajna egyszer már megtette ezt. „2008-ban […] nem tudtunk megegyezni ukrán barátainkkal a gázszerződések főbb paramétereiről, véget nem érő viták zajlottak a gáz és a tranzit áráról. Ez odáig fajult, hogy Ukrajna blokkolta az európai fogyasztóknak szánt gázunkat”. A Rosszija 24 csatornának adott interjúban Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott: az ukránok akkor egyszerűen „elzárták a csapot”.

Lukasenka a lengyel határon kialakult migrációs válság miatti, Minszk ellen esetlegesen bevezetendő uniós szankciókra reagálva korábban felhívta a figyelmet arra: a Jamal–Európa gázexportvezeték Fehéroroszország területén halad keresztül, és azt bármikor elzárhatják. Putyin a 2008-as ukrán példa felidézésén túl a Rosszija 24-nek azt is elmondta: Fehéroroszországnak elméletileg valóban van lehetősége van a területén Európa (Németország) felé áthaladó gázszállítás megszakítására, ám reméli, hogy a hatóságok nem élnek majd ezzel a „lehetőséggel”. A Rosszija 1-nek adott szombati interjúban kijelentette: a lépés a tranzitmegállapodás megsértését jelentené.

A lengyel–fehérorosz határon migrációs válság alakult ki az elmúlt időszakban, helyenként több mint kétezer fős menekültcsoportok álltak össze. Az illegális migránsok Európába tartanának, a lengyel határőrök megakadályozzák őket ebben, biztonsági erőik több áttörési kísérletet is meghiúsítottak. Lukasenka válasza minderre az, hogy a fehérorosz hatóságok hamarosan már nem lesznek képesek megfékezni az emberáradatot, mert „a nyugati szankciók miatt nincs pénz és nincs erőforrás” rá.

Az orosz elnök a határon kialakult helyzettel kapcsolatban szombaton kijelentette: Oroszországnak semmi köze a Fehéroroszország és az Európai Unió határán zajló migrációs válsághoz. A Moszkva. Kreml. Putyin című műsorban leszögezte, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben nem szállítottak orosz légitársaságok migránsokat Fehéroroszországba. Putyin szerint a migrációs válságot a nyugati, ezen belül az európai országok idézték elő, annak politikai, gazdasági és katonai okai vannak – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.