időjárás 3°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

Ausztrália mégsem nyitja meg határait

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.29. 15:02
Ausztrália mégsem nyitja meg határait

Ausztrália az omikron koronavírus-variáns okozta bizonytalanság miatt felfüggesztette hétfőn azt a tervét, hogy a több mint húsz hónapig tartó lezárás után, december 1-jén megnyitja határait a diákok és a szakképzett vendégmunkások előtt.

Az előző nap közölték hivatalosan, hogy a kontinensnyi országban is megjelent a SARS-CoV-2 Dél-Afrikából származó, omikronnak elnevezett és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által aggasztónak tartott variánsa. Eddig öt embernél mutatták ki a vírusvariánst Ausztráliában. Mindannyian Afrika déli részén jártak nemrég, miután az ausztrál állampolgárok október óta utazhatnak külföldre.

Az omikron megjelenése miatt Ausztráliában már vasárnap bevezették, hogy senki nem léphet be az országba, aki Afrika déli részén járt. A kormány hétfői rendkívüli ülése után pedig Scott Morrison miniszterelnök bejelentette, hogy az oly régóta várt nyitást az egészségügyi szakemberek tanácsára legalább két héttel elhalasztják. Ennek értelmében a korábban megadott tartózkodási engedéllyel rendelkezők – diákok, vendégmunkások – az egy héttel ezelőtti bejelentéssel ellentétben most még nem térhetnek vissza Ausztráliába.

A több mint 20 hónapon át tartó határzár miatt óriási munkaerőhiány keletkezett Ausztráliában, és az idegenforgalom is megszenvedte ezt az időszakot. Tizenkilenc hónapon át a külföldön élő ausztrálok sem térhettek haza. Ez volt a világ legszigorúbb határzárja. Kevés repülőjárat közlekedett, és azoknak az ausztráloknak, akik engedélyt kaptak a hazatérésre, 14 napot szállodai karanténban kellett tölteniük megérkezésüktől kezdődően, ami meglehetősen költséges is volt. A kormányfő elmondta, hogy ez a két hét elegendő lesz arra, hogy az új vírusvariánsról összegyűjtsék a szükséges információkat, és képet kapjanak arról, hogy mennyire súlyos megbetegedést okoz, mennyire fertőző, és hogy vajon az eddig használt vakcinák védenek-e vele szemben.

Borítókép: Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sydneyben 2021. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins)