Coloradóban a szexuális bűnözők jogait helyezik előtérbe

Az állam szexuális bűnelkövetőkkel foglalkozó testülete szerint a „szexuális bűnelkövetők” kifejezés túl negatív, ezért mostantól az elkövetőket „szexuális bűnöket elkövető felnőtteknek” kell nevezni – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 11. 30. 16:41
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Colorado állam szexuális bűncselekményekkel foglalkozó testülete (SOMB), amelynek a feladata a szexuális bűncselekményekért elítéltek kezelésének az ellenőrzése, egy olyan javaslatot fogadott el, ami szerint ezentúl a szexuális bűnelkövetőket „szexuális bűnöket elkövető személyeknek” kell nevezni.

Ironikus módon annak ellenére, hogy a SOMB úgy döntött, hogy kihagyja a „szexuális bűnelkövető” kifejezést a szókészletéből, nem tudja megváltoztatni a saját nevét, mivel ezt a döntést az állam törvényhozásának kellene meghoznia.

A testület tagjai a változás mellett érveltek, és azt mondták, hogy az államnak személyközpontú nyelvezetet kellene használnia.

„Úgy gondolom, hogy ez a határozat egy olyan egyensúlyt teremt, amely tiszteletben tartja az áldozatokra gyakorolt negatív hatásokat, ugyanakkor elkerüli azt a megbélyegzést, amely negatív hatással van a szexuális bűncselekményeket elkövetőkre” – mondta a bizottság egyik tagja.

Az egyik nyilvántartott szexuális bűnelkövető, Derek Logue azt nyilatkozta a döntés kapcsán, hogy „nem kellene az embernek egész életében ilyen címkét viselnie. Nem helyénvalónak, sőt egyenesen sértőnek tartom azt, ha egy ilyen kifejezéssel hivatkoznak rám azért, amit korábban tettem.”

A férfi hozzátette, hogy a legjobb az lenne, ha az SOMB ügyfeleinek neveznék a szexuális bűncselekményeket elkövető személyeket.

Azonban nem mindenki értett egyet a változtatással, Jessica Dotter, a Colorado District Attorneys’ Council munkatársa aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a nyelvhasználat szabályozása az elkövetők elszámoltathatóságának megszüntetésére irányul.

Egy szexuális erőszak áldozatává vált személy, Kimberly Corbin is az új megnevezés ellen szólt. Azzal érvelt, hogy elfogadható az ilyenfajta nyelvezet használata, „amikor olyan dolgokra utalunk, amelyeket az egyén nem tud irányítani, azonban a szexuális bűnözők esetében nem helyes az új kifejezések használata. Nagyon-nagyon káros a felcímkézés abban az esetben, ha egy embert a tőle független sajátosságai miatt bélyegeznek meg, azonban a szexuális bűnözőknél nem ez a helyzet, mivel ők meghozzák a döntéseiket.”

A bizottság döntése hónapokkal azután született, hogy a coloradói állam törvényhozói olyan jogszabályok kidolgozását fontolgatták, amelyek megszüntették volna a „szexuális ragadozó”, és a „szexuális erőszakoló” kifejezéseket. Annak ellenére, hogy ez a törvényjavaslat nem emelkedett jogerőre, egy büntetés-végrehajtási munkacsoport arra kérte a joghallgatókat, hogy fontolják meg a „vádlott”, „elítélt” és „bűnös” szavak használatának mellőzését, helyette az „igazságszolgáltatásban érintett emberek” kifejezést kellene használniuk – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.