A járvány hatodik hullámától tartanak Spanyolországban

Kültéri maszkviseléssel és nyugdíjazott orvosok szerződtetésével készül az ünnepek utáni betegséghullámra a spanyol kormány. A miniszterelnök elzárkózik a szigortól, nem teszi kötelezővé az oltást, sem a Covid-igazolvány használatát.

Tóth Brigitta
2021. 12. 31. 7:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kültéri maszkviseléssel igyekszik megfékezni a hatodik hullámot a spanyol kormány. Pedro Sánchez miniszterelnök karácsony előtt jelentette be, hogy nem korlátozza az ünnepi összejöveteleket, csak a kötelező maszkviselést várja el az állampolgároktól.

A dél-európai országban egy évig volt érvényben a kültéri maszkviselési kötelezettség. Idén júniusban törölték el a szabályt, ezután már csak beltéren kellett kötelezően maszkot hordani, a szabad levegőn pedig csak akkor, ha nem lehetett fenntartani a 1,5 méter távolságot másoktól. A spanyolok annyira hozzászoktak a maszkhoz, hogy sokan felelősségtudatból továbbra is viselték mindenhol, így a legtöbbeknek nem jelent terhet a korlátozás újbóli bevezetése.

A régióvezetők közül többen kevésnek ítélték a kormány ünnepi intézkedéseit. Katalónia saját hatáskörben bevezette az éjszakai kijárási tilalmat a legfertőzöttebb településeken, tíz főre korlátozta az összejöveteleket, valamint bezáratta az éjszakai szórakozóhelyeket csakúgy, mint Asztúria. Murcia betiltotta éjszakára a nem létfontosságú tevékenységeket, Valencia pedig kibővítette a Covid-útlevél használati körét, így azt már nemcsak a bárokban, hanem a mozikban, a színházakban is fel kell mutatni.

Rosa és Pedro egy Alicante megyei településen élő házaspár. Mindketten egyetértenek az oltatlanok korlátozásával, de a kültéri maszkhasználat bevezetése nem tetszik nekik. A kormánynak tennie kell valamit azért, hogy a helyzet javuljon. Ha ehhez újra fel kell vennünk a maszkot a szabadban, akkor felvesszük, de nem gondoljuk, hogy ez hasznos intézkedés. Az oltást kellene inkább ösztönözni. El kell érni, hogy az összes oltatlan − hozzánk hasonlóan − felvegye végre valamelyik vakcinát, mert ennek az egész őrületnek csak akkor lehet vége. Karácsony előtt pár nappal eljöttek hozzánk a barátaink, nagyon megrökönyödtünk, amikor a látogatás után kiderült, hogy az egyikük nem volt beoltva. Nem akarunk oltatlanokat fogadni az otthonunkban − nyilatkozták lapunknak.

María és Lucas velük ellentétben még nem bízik meg teljesen a védőoltásban. María ennek ellenére már felvett két dózist, Lucas azonban még vár: Nem vagyok oltásellenes, csak arra várok, hogy bebizonyosodjon, van értelme annak, hogy beadatom magamnak az ellenszert. Most még azt érzem, hogy csak ezzel a lépéssel nem védeném meg magam. Sok oltott fertőződött meg az országban, ami szerintem annak köszönhető, hogy oltás után sokan már nem vigyáznak magukra. Én inkább óvatos vagyok, továbbra is fertőtlenítek, dupla maszkot hordok, ha kell, de az oltással még szeretnék várni − mondta a bizonytalan férfi.

Járványügyi adatok Spanyolországban

A kormány az ünnepek idejére sem állt le a vakcinakampánnyal, karácsonykor is zajlott a 12 év alatti gyermekek oltása. A miniszterelnök a maszkviselési szabály visszaállításával egy időben közölte: az a cél, hogy az év utolsó napjáig a 60–69 éves korosztály nyolcvan százalékát beoltsák a harmadik dózissal. Január 24-ig pedig már az 50–59 éves korcsoportnak is meg kell kapnia a megerősítő oltást.

A kormány nem tervez újabb szigorításokat, és oltásra sem kötelez senkit. Ehelyett nyugdíjas orvosok szerződtetésére utasította a kórházakat, hogy legyen elég ember az ünnepek után jelentkező betegek ellátására. A spanyol egészségügyi intézmények tavaly vízkereszt után az összeomlás szélére kerültek, miután annyian betegedtek meg az ünnepi összejöveteleken, hogy az intenzív osztályok nyolcvan százalékig telítődtek.

Borítókép: Emberek sétálnak maszkban Barcelona egyik sétálóutcáján (Fotó: AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.