időjárás 4°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

„Brüsszel szerint állampolgárként kell kezelni a bevándorlókat”

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.07. 17:32
„Brüsszel szerint állampolgárként kell kezelni a bevándorlókat”

A brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv szerint lakhatást kell biztosítani a bevándorlóknak és állampolgárként kell kezelni őket − közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a közösségi oldalán közzétett videóüzeneteiben, a Brüsszel által elfogadott, 2021-2027-es időszakra vonatkozó bevándorlási akcióterv ötödik és hatodik pontját értékelve. 

Menczer Tamás hétfői bejegyzésében úgy fogalmazott: a brüsszeli bevándorláspárti dokumentum ötödik pontja a lakhatásról szól, és azt mondja, hogy lakást kell biztosítani a bevándorlóknak. Azt írják, hogy Brüsszel az uniós alapok támogatásával kívánja lehetővé tenni a bevándorlók megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférését – tette hozzá. Kiemelte: a magyar kormány ezt elutasítja, nem a bevándorlók lakáshoz jutását kívánják segíteni, hanem a magyar családokét. Kedden, szintén a közösségi oldalára feltöltött videójában az államtitkár azt mondta: a brüsszeli akcióterv hatodik pontja arról szól, hogy a bevándorlókat állampolgárként kell kezelni. 

„A befogadó társadalomnak meg kell teremtenie a bevándorlók teljes gazdasági, társadalmi, kulturális és politikai részvételének lehetőségeit” − idézte Menczer Tamás. A magyar kormány álláspontja ezzel szemben az, hogy a bevándorlást nem megszervezni kell, hanem megállítani, és a segítséget kell odavinni, ahol a baj van − jelentette ki.

Menczer Tamás a brüsszeli integrációs és befogadási akcióterv lényegét hét pontban foglalja össze, ezek közül az első négyet már korábban ismertette a közösségi oldalán. Az első pont szerint az integrációval és befogadással kapcsolatos munkát közös elvek és értékek támasztják alá, amelyeknek irányítaniuk kell a tagállamok munkáját, a második pedig azt mondja ki, hogy a politikákat a sokszínű, nyitott társadalom igényeihez kell igazítani. A harmadik pont arról szól, hogy a migrációt meg kell szervezni, míg a negyedik szerint finanszírozni is kell.

Borítókép: Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 18-n (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)